Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Aksjeskandale kostet nær 15 mrd baht



Den thailandske børsen (SET) ble nylig rammet av en regnskaps- og underslagsskandale i Stark Corporation, som anslås å ha kostet aksjonærer og aksjeinvestorer minst 14,7 milliarder baht i skadeerstatning.

Skandalen rammet 4.704 aksjonærer, mens den tidligere styrelederen og flere andre toppledere nå er under tiltale. Skandalen som involverer den børsnoterte produsenten av kabel- og ledningsprodukter, representerer en av Thailands største selskapssvindler de siste årene.

Nå har investorene blitt sjokkert over Securities and Exchange Commissions (SEC) anklager mot ledelsen i Energy Absolute (EA), selskapet innen fornybar energi som gjennom sin aggressive ekspansjon har blitt en av de største aksjene på SET-børsen.

EAs grunnlegger og tidligere administrerende direktør Somphote Ahunai og hans stedfortreder Amorn Sapthaweekul trakk seg etter at finanstilsynet anmeldte bedrageri i forbindelse med innkjøp av utstyr til avdelingen for spesialetterforskning og anti-hvitvasking av penger. En tredje person ble anklaget for å ha vært involvert i avtalen, som skal ha resultert i at de tre personene skal ha mottatt fordeler på rundt 3,5 milliarder baht.

Etterforskningen kommer samtidig som den thailandske børsen har kjempet mot en negativ stemning, og indeksen har hittil i år tapt rundt 8 %. Sammen med de siste selskapsskandalene reiser EA-saken igjen spørsmål om tilsynet med selskaper på SET-børsen og hvordan man kan gjenopprette markedets tillit i tiden fremover.

Kris Chantanotoke, administrerende direktør i Siam Commercial Bank (SCB), sier at banken har gitt EA en kredittlinje på 13 milliarder baht, som fortsatt er klassifisert som et misligholdt lån.

Banken har også satt av passende reserver for denne kunden, med tanke på selskapets risikoprofil.

SCB ser for tiden positivt på EAs forretningspotensial, gitt vekstutsiktene i sektoren for fornybar energi. Banken vil imidlertid fortsette å følge nøye med på kunden og låneporteføljen på grunn av den økte usikkerheten som forventes i siste halvdel av året.

– SCB har strammet inn prosessen for godkjenning av lån som følge av de nåværende økonomiske forholdene. I tillegg har banken fortsatt fokus på å opprettholde en sterk styring på tvers av alle forretningsområder, legger Kris til.

STORE KONSEKVENSER
EA-anklagene, som ledelsen har benektet å ha gjort noe galt, påvirker ikke bare aksjonærer og investorer, men også obligasjonseiere og kreditorer, ettersom den påståtte svindelen har gjort det vanskelig for selskapet å mobilisere midler til å betale tilbake gjeld.

Ifølge SET utgjør EAs lån fra finansinstitusjoner og obligasjonslån 62,2 milliarder baht, noe som tilsvarer 89 % av selskapets totale gjeld, mens den kortsiktige gjelden beløper seg til rundt 19,5 milliarder baht. På et pressemøte den 15. juli insisterte EA-ledelsen på at de vil gå videre med planene om å selge grønne obligasjoner for hele 5,5 milliarder baht den 23.-25. juli.

Dagen etter informerte selskapet SET om at Tris Rating hadde nedgradert EA fra BBB+ (negativ) til BB+ (negativ), noe som ifølge EA "kan påvirke lånerammen fra finansinstitusjoner og nye obligasjoner som skal utstedes som opprinnelig planlagt".

EA er derfor i ferd med å forhandle og vurdere et utvalg strategiske partnere for å styrke sin finansielle styrke, tilbakebetale gjeld og utvikle en bærekraftig virksomhet på lang sikt.

EA-aksjen stupte med rundt 30 % tirsdag og onsdag i forrige uke, etter at handelen ble suspendert på mandag. Aksjene i SCB, EAs største kreditor, lå flatt på onsdag etter å ha falt henholdsvis 0,49 % og 3,29 % på tirsdag og mandag.

Association of Investment Management Companies kunngjorde onsdag at de hadde satt EA-obligasjoner på listen over obligasjoner som er underlagt restriksjoner, noe som begrenser transaksjoner og forbyr ytterligere investeringer inntil det er klarhet om selskapets fremtidsutsikter.

– Investorer bør være forsiktige med thailandske banker på kort sikt, ettersom SECs anklager mot Energy Absolutes ledelse kan legge press på selskapet, noe som øker risikoen for at obligasjonslånene rulleres og banklånene betjenes, sier Rakpong Chaisuparakul, senior visepresident i KGI Securities (Thailand).

Asia Plus Securities advarte også investorene om å være forsiktige ettersom EA-ledere ble anklaget for bedrageri, "mens selskapet utstedte og tilbød nye obligasjoner og innløste eksisterende obligasjoner".

– Bekymringen over mange saker har påvirket stemningen negativt både i EA og i finansmarkedet", legger meglerhuset til.

Nattaphon Khamthakruea, direktør for verdipapiranalyseavdelingen hos Yuanta Securities, sier at det fortsatt er uklart hvor mye gjeld hver bank har til EA, og hva planen er for å håndtere denne gjelden.

– Dette førte til at investorene fikk panikk, noe som fikk de til å dumpe bankaksjer kraftig i forrige uke, sier han.

– Men denne typen situasjoner har skjedd tidligere, og bankene har lært seg å diversifisere porteføljene sine. Derfor burde ikke dette være noe stort problem. Vi tror at denne saken bare vil påvirke bankaksjene på kort sikt.

Nattaphon anbefaler også investorer "ikke bare å se på kredittratingen, men også på selskapets fundamentale faktorer" når de skal velge sine investeringsvalg.

Sammenlignet med Stark er EA i en annen situasjon fordi sistnevntes eiendeler og virksomhet fortsatt eksisterer og fortsetter å generere kontantstrømmer, sier Ariya Tiranaprakij, executive vice-president i Thai Bond Market Association. "Den viktigste oppgaven for selskapet er å få tilbake tilliten fra investorer, kreditorer og andre interessenter", sier hun.

LÆRDOM
De fleste investorer forbinder EAs påståtte svindel med Stark-saken, men Somphote er ikke enig i dette.

– Vi er definitivt ikke Stark, for vi har eiendeler som har en rimelig verdi. Kraftverksvirksomheten vår genererer høyere fortjeneste per megawatt enn konkurrentene, sa Somphote, en tidligere verdipapirhandler som ble milliardær på Thailands overgang til elbiler, da han kunngjorde sin avgang fra selskapet han grunnla for 18 år siden.

Stark, som er en stor aktør i tråd- og kabelindustrien, ble beskyldt for å ha forfalsket regnskaper, blåst opp inntektene og misbrukt selskapets midler.

Skandalen ble kjent tidlig i 2023 etter at eksterne revisorer oppdaget avvik mellom rapporterte tall og faktiske økonomiske resultater. Etterfølgende undersøkelser fra SEC bekreftet disse funnene, og avslørte at regnskapene hadde blitt manipulert i flere år.

Etterforskerne fant ut at Stark-ledelsen hadde iscenesatt en plan for å presentere villedende positive økonomiske utsikter for investorer og interessenter. Dette innebar å lage falske salgsregnskaper, overvurdere eiendeler og skjule gjeld for å kunstig øke selskapets aksjekurs og sikre lån og investeringer.

Analytikere sa at selv om eiernes påståtte handlinger var like, var Stark-saken mer alvorlig enn EA-saken, fordi det var snakk om forfalskning av regnskaper og fremskaffelse av falske bevis. I EA-saken var hensikten å føre penger ut av selskapet.

– Begge sakene rammet banker og obligasjonseiere, men EA-saken er større, særlig med tanke på antallet minoritetsaksjonærer, som overstiger 42 600. EA har imidlertid fortsatt forretningsverdi og stabile inntekter fra energivirksomheten. Det er mulig at det kan finnes en ny forretningspartner som kan hjelpe selskapet i den nåværende situasjonen", sier en analytiker som ønsker å være anonym.

Sanan Angubolkul, leder for det thailandske handelskammeret, sier at saken med det kriserammede fornybare energiselskapet var en spesifikk hendelse som investorer ikke bør la seg skremme av, eller se på hele markedet på samme måte.

Det er en viktig lærdom at det å investere i et selskap ikke bare handler om å se på selskapets driftsresultater, men at man også bør ta hensyn til selskapsstyringen.

God selskapsstyring skaper ansvarlighet, ettersom det gir investorer og interessenter en klar oppfatning av selskapets retning og forretningsmessige integritet.

God selskapsstyring kan forhindre selskapsskandaler, bedrageri og ansvarsspørsmål, inkludert store katastrofer som EAs fall.

Thailandske myndigheter vurderer nå nye og strengere tiltak for å føre tilsyn med børsnoterte selskaper og for å forhindre bedrageri og korrupsjon blant ledere, sier Lavaron Sangsnit, statssekretær i finansdepartementet, som også er medlem av SEC-styret.

Tiltakene som er iverksatt av SEC, sammen med avdelingen for spesialetterforskning og kontoret for bekjempelse av hvitvasking av penger, vil sannsynligvis bidra til å gjenopprette tilliten til landets kapitalmarked, påpekte han.

SEC må rydde opp i problemer "som har ligget under teppet" i lengre tid", bemerket Lavaron.

Waratchya Srimachand, visegeneralsekretær i SEC, innrømmet at EA-saken har påvirket investorenes tillit.

Kapitalforvaltningsselskapene bør kommunisere med investorene og gi tilstrekkelig informasjon til obligasjonseierne for å dempe panikken.

– SEC har fulgt situasjonen nøye, og så langt er det ikke noe å bekymre seg for, legger hun til.

GJENOPPRETTE TILLITEN
EA kjemper for å gjenvinne tilliten fra investorene, i håp om at styrken i selskapets virksomhet som fremmer ren energi, og den pågående innsatsen for å håndtere den påståtte svindelsaken, skal bringe selskapet tilbake på ESG-rangeringslisten.

ESG står for Environmental, Social and Governance, og er et sett med standarder som brukes av selskaper som forplikter seg til å ta bedre vare på miljø og mennesker, samt fremme god selskapsstyring.

– En av de beste løsningene på dette problemet er å gjenopprette publikums tillit til selskapet, sier Vasu Klomkliang, som etterfulgte Amorn Sapthaweekul som EAs nye økonomidirektør.

Amorn, en av de tre omstridte lederne, trakk seg fra stillingen, noe som banet vei for en komité nedsatt av EA for å se nærmere på anklagene.

I tillegg til bedragerietterforskningen planlegger EA å offisielt utnevne en ny administrerende direktør i løpet av denne måneden, sier Vasu.

Styreleder Somchainuk Engtrakul overtok stillingen som administrerende direktør etter at Somphote trakk seg fra stillingen.

– Selv om Somphote og Amorn trakk seg, tror jeg at EAs virksomhet vil gå videre uten problemer, sier Vasu.

– Jeg vil være en del av et team som skal hjelpe EA. Jeg har fått erfaring med å drive selskapet fra Somphote og Amorn.

EA må også fortsette å drive virksomheten i tråd med målet om å utvikle den på en bærekraftig måte, sier Vasu.

Selskapet har som mål å oppnå karbonnøytralitet, en balanse mellom karbondioksidutslipp og absorpsjon, i 2045 og et netto nullutslippsmål, en balanse mellom klimagassutslipp og absorpsjon, i 2060.

Vasu mener at virksomhetene som drives av EA og datterselskapene ikke vil bli hardt rammet av svindelproblemet, fordi selskapet drives av dyktige og erfarne medarbeidere som er ivrige etter å fortsette å ekspandere.

– EA har jobbet med team av profesjonelle medarbeidere i mange år, så jeg er sikker på at situasjonen snart vil normalisere seg, sier han.

Med EAs nåværende inntekter på 1 milliard baht i måneden ser ikke Vasu noen problemer med å tilbakebetale eksisterende gjeld og betjene nye obligasjonslån på 5,5 milliarder baht.

Selskapet er for tiden i ferd med å utstede obligasjoner til en verdi av 5,5 milliarder baht.

EA sa tidligere at de forventet at inntektene ville vokse med 5-10% i år. I 2023 tjente selskapet 31,5 milliarder baht, ifølge selskapets rapport om bærekraftig utvikling for 2023.

I fjor utgjorde fornybar energi 40 % av EAs totale inntekter, med 37 % fra elektriske kjøretøy og batterier, 16 % fra biodiesel og resten fra andre virksomheter, inkludert investeringer i andre selskaper, opplyser selskapet.

EA kunngjorde i mars i år at de planla å inngå et samarbeid med et kinesisk selskap for å gå videre med et nytt utviklingsprosjekt innen fornybar energi.

EA vil miste noe inntekter som følge av at tilleggstariffen for de seks anleggene for fornybar kraftproduksjon utløper i løpet av de neste årene, men Vasu sa at nye bestillinger på elektriske busser og lastebiler som selskapet har satt sammen, bør veie opp for denne nedgangen.

MER ESG-FOKUSERT VIRKSOMHET
Ifølge UBS Securities (Thailand) forventes det at bankene vil sette av over 10 milliarder baht i totale avsetninger for tap på utlån til kriserammede EA hvis selskapet blir utsatt for kryssmislighold.

Den samlede låneeksponeringen mot EA er på rundt 32,1 milliarder baht, bestående av 23,2 milliarder baht i langsiktige lån og 8,84 milliarder baht i kortsiktige lån, anslås det.

SET sa 15. juli at de hadde strøket EA fra SETs nåværende ESG-ratingliste, med henvisning til at selskapet ikke lenger oppfylte kriteriene. Børsen planlegger også å oppgradere retningslinjene for ESG-evaluering for børsnoterte selskaper.

Krisda Phatcharoen, leder for engrosbankvirksomhet i HSBC Thailand, sa at banknæringen generelt bør ta mer hensyn til bærekraftig forretningsdrift og ESG i bankvirksomhet i samsvar med internasjonale standarder.

Med tanke på den globale tendensen vil god styring og åpenhet gi bedrifter bedre tilgang til finansielle tjenester, sa han.

Som en global finansinstitusjon og den første utenlandske forretningsbanken i Thailand med 135 års tilstedeværelse her, har HSBC Thailand også lagt større vekt på økonomisk bærekraft og ESG, i tråd med internasjonale standarder.

HSBC har strenge risikovurderings- og complianceprosesser for godkjenning av bedriftslån. Banken har et eget team som jobber med bærekraft og ESG-relaterte finansielle tjenester. I tillegg bruker banken også en tredjepart når de vurderer bedriftskunder etter ESG-kriterier.

– Vi fastsetter ESG-poengsummen for bedriftskunder, både når det gjelder organisasjonen og enkeltpersoner. Poengsummen vil gjenspeile lånetilgjengeligheten og renten for disse kundene, sier han.

Krisda sier at bankens regnskapsenhet overvåker kundenes balanse og vurderer regnskapet deres. Dette teamet er viktig for banken fordi kundenes revisorer hovedsakelig jobber for kundene og ikke for banken.

HSBC holdt nylig et opplæringsprogram om økonomisk svindel for store thailandske bedriftskunder og kunder med høy formue for å forklare flere svindelsaker, slik at de kan bli mer bevisste og beskytte seg mot risikoen på riktig måte.

Øverst: EA-aksjen stupte med rundt 30 % tirsdag og onsdag etter at handelen med aksjen ble suspendert mandag.

Kilde: Bangkok Post
RSS