Stacks Image 919

Pita: – Maktkonsentrasjon og rikdom er skyld i demokratiets forfall



Den tidligere lederen av partiet Move Forward, og valgvinner, Pita Limjaroenrat, gir urettferdig fordeling av makt og rikdom skylden for det liberale demokratiets tilbakegang verden over.

Han sa at det skjer en "demokratisk tilbakegang" både i Thailand og andre land, selv i land med "de mest avanserte institusjonaliserte demokratiene".

Pita holdt et foredrag på engelsk med tittelen "Moving Forward: Thailand, Asean & Beyond" ved Harvard University i USA torsdag.

– Demokratiet er under beleiring, sa han til et fullsatt auditorium.

Han viste til en undersøkelse utført av Freedom House, som viste at 48 % av verdens befolkning levde i et fritt samfunn i 2006, mot 20 % i år.

– Det er en demokratisk tilbakegang. Noe er i ferd med å skje rundt om i verden, og selv i de mest avanserte institusjonaliserte demokratiene ser vi at tallene synker, sa han.

Ifølge Pita handler problemet ikke bare om konsentrasjon av politisk makt, men også om konsentrasjon av rikdom.

– Denne perfekte stormen skjer ikke bare i Thailand, men overalt i verden, uansett hvor du kommer fra, sa han til tilhørerne.

– Hvordan skaper vi et samfunn eller en politisk struktur som tillater både omfordeling av makt og omfordeling av rikdom på samme tid? spurte den 43 år gamle politikeren.

Foredraget varte i rundt 20 minutter, etterfulgt av en spørsmålsrunde med publikum.

Pita foreslo at landene ikke bare bør fokusere på lønnsomhet, men at de også bør interessere seg for miljø, landrettigheter, omfordeling av jordeiendom og oppbygging av en sosial velferdsstat som sørger for å styrke arbeidskraften.

– Det er nesten som sosialdemokrati for oss. Det spiller ingen rolle om du er enig eller uenig. Men det handler om å komme sammen for å tenke gjennom hvordan vi skaper en arkitektur for hvordan vi skal gå videre, sier han.

Pita, som nå er sjefsrådgiver for den nye Move Forward-lederen, la til at når han og partiet hans kan forandre Thailand gjennom demilitarisering og desentralisering, vil de begynne å tenke på utenrikspolitikk og se ut mot verden.

Hans budskap til verden vil være "Thailand er tilbake. Thailand mener alvor."

Han påpekte at kongedømmet er en mellomstormakt som er det nest største landet i Asean, en region som har en samlet befolkning på 670 millioner mennesker og et samlet BNP på 6000 milliarder dollar. – Dere kan ikke ignorere oss, sa han.

Pita sa også at midt i de mange pågående konfliktene rundt om i verden må Thailand se utover for å vise at vi er en del av det internasjonale samfunnet.

Han foreslo at Thailand skulle slutte seg til de andre grunnleggerne av ASEAN og fortelle verden at rett skaper makt, og makt skaper ikke rett.

Han foreslo en gjennomgang av Thailands utenrikspolitikk etter 10 år med det han kalte militærstyre.

– Vi vil være i stand til å gjenopprette balansen igjen. Det handler ikke om å velge side, men om å holde fast ved prinsippene. Vi vil være i stand til å kritisere våre venner og snakke med våre fiender, sa han.

Under general Prayut Chan-o-chas regjering har Thailand ført en nøytral utenrikspolitikk i internasjonale konflikter som støttes av verdens stormakter.

I forbindelse med besøket i New York tidligere denne uken ble Pita kritisert for å ha valgt ut hovedsakelig vellykkede thailandske «amerikanere» til å møte ham.

En ikke navngitt bruker av sosiale medier beskyldte ham for å oppføre seg som en kjendis fordi han angivelig krevde at kandidatene skulle sende inn CV-ene sine bare dager før det planlagte møtet i et thailandsk samfunn i den amerikanske byen.

Kvinnen, som hevdet å være en Move Forward-velger og skal ha gjennomgått utvelgelsesprosessen, sa at Pita ikke respekterte folk i det thailandske miljøet, rapporterte Facebook-siden Street Hero V3 fredag.

Pita er i New York for å delta på en gallaarrangert av nyhetsmagasinet "Time" for å hedre personer som er med i årets "Time 100 Next". Den thailandske politikeren er en av de fremadstormende lederne som det USA-baserte mediet har valgt ut.

Han fortalte thailandske utvandrere at han etter å ha møtt mange landsmenn i USA som jobber innen mote, mat og kunst, innså at de hadde potensial til å få samme utmerkelse som ham.

Pita var Move Forwards eneste statsministerkandidat ved parlamentsvalget 14. mai, men fikk ikke flertall i parlamentet for å bli statsminister.

Han trakk seg fra partiledelsen for å gi plass til partiets generalsekretær Chaithawat Tulathon som partileder og dermed opposisjonsleder, ettersom Pita er suspendert fra sitt verv som parlamentsmedlem på grunn av en rettssak som involverer hans angivelige eierskap i et medieselskap.

Kilde: The Nation
RSS 


Slik ser du norsk TV i Thailand