Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Ny helseminister vil ha synspunkter på cannabis



Thailands nyutnevnte helseminister Somsak Thepsuthin sier at han først må lytte til folks meninger før han tar en endelig avgjørelse om cannabisens fremtid.

På sin første offisielle arbeidsdag i helsedepartementet sa Somsak at den endelige beslutningen om å gå videre med planene om å rekriminalisere cannabis i henhold til en ny lov ennå ikke er avgjort, og sier at det er svært viktig å få folks meninger om hvorvidt cannabis bør settes tilbake på listen over kontrollerte narkotiske stoffer, skriver Bangkok Post.

Somsaks forgjenger, Cholnan Srikaew, presset på for å få på plass en streng lovgivning for å begrense rekreasjonsbruken av cannabis, som har skutt i været siden avkriminaliseringen i juni 2022. Han hadde forberedt et lovforslag som tydelig skulle angi godkjent medisinsk bruk av planten, samt hvilke former for forbruk som skulle forbys.

Tilhengere av liberalisering mener at et slikt grep kunne sette tusenvis av cannabisbutikker og gårder ut av drift noen ville medføre at innsatsen for å fremme cannabis som en økonomisk avling er forgjeves.

Somsak sa at myndighetene må vurdere omfanget av cannabis-søknader seriøst, fordi en narkotikalignende plante ikke bør dyrkes av hvem-som-helst.

– Planten bør heller ikke konsumeres på en måte som forårsaker irritasjon for ikke-cannabisrøykere, sa han.

– Vi trenger å finne en skikkelig løsning, noe som ikke vil ta lang tid. Men vi trenger ikke å gå til et stadium av offentlige høringer, sa han uten å utdype dette nærmere

Somsak, tidligere justisminister og mangeårig Thaksin Shinawatra-lojalist, ble i den nylige regjeringsomdannelsen belønnet med helsedepartementet, som oppfattes som et A-ministerium, for å ha bidratt til å gjøre den tidligere statsministerens hjemkomst og rehabilitering enkel og smidig.

Cannabis er ikke lenger en narkotisk plante, bortsett fra i konsentrasjoner som inneholder over 0,2 prosent THC. Men selv om liberaliseringen hadde til hensikt å fremme bruken av cannabis til medisinsk behandling, er forbruket til rekreasjonsformål også utbredt i mangel av lovgivning og håndheving.

Flere grupper har drevet lobbyvirksomhet for å få cannabis tilbake på narkotikalisten for å få bukt med misbruk, særlig blant ungdom og unge mennesker.

Somsak har tidligere uttrykt sin støtte til å sette cannabis tilbake på narkotikalisten.

Øverst: Cannabisplanter vises frem på et "grønt marked" i Nonthaburi. (Foto: Apichart Jinakul)

Kilde: Bangkok Post

RSS