Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Vil ‘far-datter’-strategien gjenoppbygge Pheu Thais bastioner?



Partiet håper «Thaksin Shinawatra»-merkevaren vil hjelpe de å sikre seier i PAO-valget tidlig neste år.

En fersk opinionsundersøkelse om det kommende valget til provinsadministrasjonen (PAO) viser at 62,21 prosent av innbyggerne tror at «Ban Yai», eller innflytelsesrike familier, fortsatt har makt i lokalvalgene.

Undersøkelsen, som ble gjennomført av Suan Dusit Poll, viste også at 32,53 % av respondentene mente at Move Forward-partiet ville være bedre til å løse problemene deres enn Pheu Thai-partiet, som bare fikk 19,79 % av stemmene.

I tillegg tror 77,44 % av de spurte at PAO-valget vil påvirke deres beslutning ved neste nasjonale valg.

Denne situasjonen utgjør en utfordring for Pheu Thais forsøk på å gjenvinne popularitet, ettersom partiet fortsetter å bruke «Nai Yai» eller «big boss» i arbeidet med å sikre seg sterke posisjoner i provinser som Pathum Thani, Nakhon Ratchasima og Nonthaburi.

Håpet er å bruke merkevaren «Thaksin Shinawatra», som var et verdifullt politisk aktivum under "Thai Rak Thai-feberen" på begynnelsen av 2000-tallet.

Målet er også å videreføre denne politiske arven til Thaksins yngste datter Paetongtarn Shinawatra, som er leder for Pheu Thai-partiet og en mulig fremtidig statsministerkandidat.

Statsminister Srettha Thavisin forventes på sin side å bygge opp sin popularitet og bevise at en Pheu Thai-ledet regjering under hans ledelse og med Thaksin som sin viktigste rådgiver kan levere klare resultater.

Det forventes også at fremdriften i hans politikk for digitale lommebøker vil bli tydelig fra august, når den er åpen for registrering.

Thaksin gjør krav på en plass
Disse anstrengelsene er i tråd med Thaksins nylige besøk i Surin-provinsen i nordøst, der han kunngjorde:

– Fra og med august vil jeg begynne å arbeide for å skape konkrete resultater til fordel for hele det thailandske folket. Vi må bygge tillit og støtte hverandre.

Denne uttalelsen ble også sett på som et signal til Bhumjaithai-partiet om at det ikke kommer til å bli like enkelt som før å vinne mandater i Surin.

Bhumjaithai har fem av Surins åtte seter i parlamentet, mens Pheu Thai har de tre andre i provinsen som en gang var partiets høyborg.

Thaksins kunngjøring om at han skal begynne å jobbe i august, betyr ikke nødvendigvis at han personlig vil ta seg av oppgavene.

Dette er en strategi for å holde Pheu Thais parlamentsmedlemmer i valgkretsene sine og gi dem en sjanse til å bli gjenvalgt.

Partipolitikk
Samtidig fokuserer Paetongtarn som partileder på å bygge opp en "ny generasjon" av Pheu Thai-politikere og forbedre veteranenes evner via Pheu Thai Party Academy.

Selv om mange «store navn» støtter dette prosjektet, viser en nærmere titt at de fleste parlamentsmedlemmene som er valgt ut til akademiet, blir sett på som «nære medarbeidere» av partiledelsen.

Dette har skapt et skille mellom Paetongtarn og parlamentsmedlemmer som ikke er med i akademiet, noe som kan føre til gnisninger hvis forslagene deres stadig blir avvist.

I tillegg er det nå en klar rollefordeling innad i far-datter-duoen.

Thaksin tar på seg rollen som «people manager», med ansvar for veteranparlamentarikere og for å forene lokale bastioner under Pheu Thais fane.

Paetongtarn, på sin side, fokuserer på partiledelse, og styrer partiets retning for å gjenopplive støtten og bygge en merkevare for den yngre generasjonen.

Hvorvidt denne far-datter-strategien er en politisk suksess, vil vise seg under PAO-valget tidlig neste år.

Kilde: The Nation

RSS