Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

900 bærplukkere får finsk oppholdstillatelse i sommer



Rundt 900 thailandske bærplukkere har fått oppholdstillatelse for å plukke bær i Finland i sommer, ifølge det finske Migrationsverket (Migri). Migri kunngjorde at de hadde mottatt 1300 søknader, og at rundt 400 fikk avslag.

Videre sa Migri at det fortsatt er utfordringer i sektoren, noe som ble avdekket under behandlingen av søknadene. Hvis det var indikasjoner på menneskehandel eller andre former for utnyttelse av arbeidskraft i søknadene, ble de avslått, ifølge Migri.

Eksempler på indikasjoner var hvis søkerens nettoinntekt var urimelig lav, eller hvis arbeidsgiverens kostnader for innkvartering og måltider var svært høye, ettersom de ansatte kan risikere å sette seg i gjeld for å jobbe.

En annen faktor er om søkerne kan ta kontakt med myndighetene på egen hånd. I tillegg vil Migri sjekke om arbeidsgiveren og arbeidstakeren har gitt ulike svar om inntekt og ansettelsesvilkår.

Tuuli Huhtilainen, som er ansvarlig for behandlingen av oppholdstillatelser for arbeidstakere, kommenterte bærplukkernes sårbarhet.

– Bærplukkerne er ofte i en sårbar situasjon, for eksempel fordi de kanskje ikke har et felles språk med arbeidsgiveren eller kjenner rettighetene sine i Finland", sier Huhtilainen.

De thailandske bærplukkerne trenger fortsatt tillatelse fra thailandske myndigheter for å forlate Thailand. Finske myndigheter kan ikke påvirke de thailandske myndighetenes behandling av tillatelsene.

Kilde: dailyfinland.fi
RSS