Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Senker rentene på studielån



Den thailandske regjeringen har iverksatt tiltak for å løse gjeldsproblemet i Statens lånekasse for utdanning (SLF), blant annet ved å redusere renten og boten for mislighold for å hjelpe 3,5 millioner låntakere med å betale tilbake lånene sine, sa regjeringens talsperson Chai Wacharonke lørdag.

Chai sa at SLF for øyeblikket har over 3,5 millioner aktive låntakere som skylder rundt 454,64 milliarder baht. Fondet har også over 5,3 millioner tidligere låntakere som ennå ikke har avsluttet kontoene sine - rundt 49 % av denne gruppen er allerede misligholdere som står overfor rettslige skritt.

SLFs gjeldsproblem skyldes flere faktorer, blant annet den økonomiske nedgangen, de økende levekostnadene og vanskelighetene med å finne jobb etter endt utdanning, legger han til.

Gjeldsproblemet til SLF har fått statsminister Srettha Thavisin til å gi relaterte etater i oppdrag å finne tiltak for å hjelpe låntakerne med å betale tilbake så mye som mulig, sier Chai.

Som svar på statsministerens ordre godkjente regjeringens spesialkomité med ansvar for å håndtere gjeldsproblemer i befolkningen at SLF setter et årlig rentetak på 1 % og begrenser misligholdsboten til 0,5 % årlig for å gjøre det lettere for låntakerne å betale tilbake gjelden.

Chai sier at SLF også har justert beregningsmodellen for tilbakebetaling slik at kapitalen prioriteres foran rentene. Dette hadde resultert i en lavere samlet rente og dermed gjort det mulig for flere låntakere å avslutte kontoene sine umiddelbart, mens de som allerede hadde betalt renter før justeringen, ville få pengene tilbake.

Komiteen beordret også SLF til å fjerne kravet om kausjonist fra 2022 for å gjøre det lettere for nye låntakere å søke om lån og minimere juridiske komplikasjoner og utgifter ved mislighold av tilbakebetaling, la Chai til.

15. februar lanserte SLF et gjeldssaneringsprogram for låntakere som har problemer med tilbakebetalingen. Det er mulig å registrere seg på SLFs nettside hver dag fra kl. 9 til 20.

SLF er et statlig program som gir lån til studenter som ikke har råd til å betale for utdanningen sin. Lånene betales vanligvis tilbake over 15 år.

Kilde: The Nation
RSS