Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Rundlurte bærplukkere stanset på flyplassen



Arbeidsdepartementet er på sporet av lokale thailandske agenter som har lurt landsmenn til å tro at de skulle plukke bær i Finland. Lørdag ble 43 rundlurte thaier stoppet på flyplassen før de gikk om bord på flyet.

Etterforskningen på bakmennene er startet etter at myndighetene fikk tips om thailandske arbeidere skulle fly til Finland for å jobbe som bærplukkere. De skulle fly fra Suvarnabhumi lufthavn og reise til Finland via Hamad internasjonale lufthavn i Qatar.

Myndighetene pågrep 43 personer, deriblant sju kvinner, som skal ha blitt lokket av svindlerne.

Detthailandske arbeidsdepartementet har bedt sine kontorer om å sjekke bakgrunnen til de arresterte, og at de fleste antas å ha blitt lurt av kjernemedlemmer i nettverket til å jobbe ulovlig som bærplukkere i Finland.

– Eksporten av arbeidere til Finland som bærplukkere er satt på vent, og det pågår diskusjoner mellom de to landene for å justere regelverket til fordel for arbeiderne, sier Somchai Morakotsriwan i arbeidsdepartemente.

– Arbeidsgiverne må også akseptere disse betingelsene og vise vilje til å løse problemene med menneskehandel og beskytte de thailandske arbeidernes rettigheter.

Den 15. mars kunngjorde det finske utenriksdepartementet at søknader om Schengen-visum for bærplukkere fra Thailand, Kambodsja og Myanmar ville bli suspendert i sommerens innhøstingssesong.

Dette skjedde etter at det finske utenriksdepartementet i februar 2023 kunngjorde innstramminger i søknadsprosedyrene for villbærplukkere.

Etter fjorårets høstsesong ble visumreglene revurdert på bakgrunn av påstander om alvorlige forbrytelser, inkludert menneskehandel, som fant sted på høsten. Ettersom menneskehandel nå involverer hundrevis av ofre, må det nå tas hensyn til risikoen for utnyttelse av arbeidere og menneskehandel i vurderingen av visumsøknader, sier han.

I år vil en arbeidsgruppe nedsatt av det finske arbeids- og næringsdepartementet samarbeide med forskere fra Pellervo Economic Research PTT for å evaluere virkningen av ulike reguleringsalternativer i forkant av ytterligere politiske endringer.

Kilde: Bangkok Post
RSS