Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Dårlig psykisk helse et økende problem blant thaier



Departementet for psykisk helse arbeider for å øke det sørgelig lave antallet psykiatere for å motvirke økende depresjon og selvmord.

Psykiske helseproblemer er igjen utbredt i det thailandske samfunnet, og departementet for mental helse rapporterer at andelen pasienter som har begått selvmord nå er på nivå med det som ble registrert under den økonomiske krisen ‘Tom Yum Kung’ i 1997. 

(Krisen startet i Thailand der den ble kjent som Tom Yum Kung-krisen den 2. juli 1997, etter at den thailandske regjeringen ble tvunget til å la den thailandske bahten flyte på grunn av mangel på utenlandsk valuta for å støtte valutaens tilknytning til den amerikanske dollaren.)

Rapporten fra departementet viser at 2,9 millioner psykiatriske pasienter fikk behandling i 2023, sammenlignet med 1,3 millioner mennesker i 2015. Departementet forventer imidlertid at dette tallet er i underkant, og påpeker at mange flere pasienter ikke vil ha fått tilgang til behandling.

Departementet fant også en økning i antall personer i risikosonen for psykiske problemer mellom 1. oktober i fjor og 22. april i år, med 15,48 prosent i risikosonen for stress, 17,20 prosent i risikosonen for depresjon og 10,63 prosent i risikosonen for selvmord.

– Psykisk helse påvirker ikke bare deg selv, det påvirker også økonomien, sier Pongkasem Khaimook i departementet.

Han viser til Verdens helseorganisasjon og påpekte at depresjon og angst koster verdensøkonomien 1 000 milliarder dollar hvert år, hovedsakelig på grunn av redusert produktivitet.

Han påpekte at mindre enn en fjerdedel av psykiatriske pasienter med høy risiko for å utøve vold mot seg selv eller andre har blitt fulgt opp i henhold til Thailands retningslinjer.

– Andelen pasienter som har tatt livet av seg, har økt til 7,94 per 100 000 innbyggere, omtrent som under Tom Yum Kung-krisen, sa han.

Flere psykiatere om fem år
– I oktober 2022 godkjente regjeringen en økning i antallet medisinske ansatte som arbeider med psykisk helse og rusavhengighet innen 2027, sier Pongkasem Khaimook.

Denne godkjenningen er et svar på Thailands alvorlige mangel på psykiatere, som er på bare 822, noe som utgjør 1,25 psykiatere per 100 000 innbyggere. Av disse er 632 allmennpsykiatere og 190 barne- og ungdomspsykiatere.

I henhold til planen har Thailand som mål å utdanne ytterligere 150 psykiatere, 1500 sykepleiere, 400 kliniske psykologer, 250 spesialiserte ergoterapeuter og 150 spesialiserte farmasøyter, forklarte han.

Han sa at departementet samarbeider med Royal College of Psychiatrists of Thailand og Psychiatric Association of Thailand om å utdanne 400 psykiatere i løpet av fem år, med mål om å øke antallet psykiatere til 1,7 per 100 000 innbyggere.

I tillegg til å utdanne mer medisinsk personale, sier Pongkasem at avdelingen er i gang med å implementere en strategi for å håndtere psykiske problemer og narkotikamisbruk, blant annet ved å lære opp personalet i avanserte helseteknikker og samarbeide med relevante instanser for å sikre at alle psykiatriske pasienter får tilgang til behandling.

– Samarbeid mellom offentlig og privat sektor, samt lokalsamfunn, er nødvendig for å bygge et samfunn med god psykisk helse og sikre effektiviteten i de psykiske helsetjenestene", la han til.

Kilde: The Nation
RSS