Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Valgkommisjonen bedt om å undersøke Thaksins «kontroll» av Pheu Thai



Regjeringspartiet Pheu Thai står overfor nok en trussel om oppløsning, etter at lederen for Thai Pakdee Party, Warong Dechgitvigrom, har bedt valgkommisjonen om å undersøke om tidligere statsminister Thaksin Shinawatra kontrollerer partiet på ulovlig vis.

Opposisjonspolitikeren leverte inn begjæringen på valgkommisjonens kontor onsdag.

Dr. Warong sa at han anklaget Thaksin for å påvirke partiet, og partiet selv for å bøye seg for hans innflytelse.

Loven om politiske partier forbyr ethvert politisk parti å la et ikke-medlem påvirke partiet. Overtredelse kan føre til at partiet oppløses.

Dr. Warong sa at Thaksin den 14. august inviterte nøkkelpersoner fra koalisjonspartiene, inkludert Pheu Thai, til å diskutere den nye regjeringsdannelsen i sin bolig, i kjølvannet av at statsminister Srettha Thavisin ble avsatt.

– Ingen av de sentrale personene i noen av partiene har benektet dette, sa Dr. Warong.

– Den 20. august sa Thaksin til media at statsminister Paetongtarn Shinawatra ikke burde inneha forsvarsporteføljen, fordi det ekstra ansvaret ville bli for stort, sa Warong.

Han sa også at Thaksin hadde bemerket at han ikke dominerte Paetongtarn, men at han eide henne, siden hun er hans datter.

Dr. Warong sa at Thaksin kunne gi datteren råd i deres private hjem, men at han ikke burde komme med slike bemerkninger offentlig i nærvær av media.

Dr. Warong refererte også til Thaksins uttalelser om en mulig inkludering av Demokratene i regjeringskoalisjonen. Han siterte Thaksin på at regjeringen trengte de ekstra stemmene for å få vedtatt lover i parlamentet.

Først senere inviterte Pheu Thai Demokratene til å bli med i koalisjonsregjeringen, sa Warong.

Klagen hans kommer i kjølvannet av flere andre klager som også er rettet mot Thaksin og Pheu Thai.

Tidligere statsminister Thaksin grunnla og ledet Thai Rak Thai-partiet i 1998. Partiet ble oppløst i 2007 på grunn av brudd på valgloven. Medlemmene gikk over til People's Power Party, som ble ledet av hans svoger og tidligere statsminister Somchai Wongsawat.

People's Power ble oppløst i 2008, også det på grunn av brudd på valgloven, og medlemmene gikk over til Pheu Thai, som ble grunnlagt i 2007 og nå ledes av Paetongtarn.

Øverst: Thaksin Shinawatra blir overveldet av tilhengere da han kommer inn i Pheu Thais hovedkvarter i mars. (Foto: Varuth Hirunyatheb)

Kilde: Bangkok Post


RSS