Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Blir jul måneden for visumavklaringer?



Forventningene er høye til at i det minste noen visumuklarheter snart vil bli avklart, skiver Pattaya Mail i dag.

60 dagers visumfritak for 93 land
Dette ble annonsert for tidlig av utenriksdepartementet og har ennå ikke startet. Blant detaljene som må avklares, er om visumfritaket kan forlenges med ytterligere en måned ved lokal immigrasjon (totalt 90 dager), og om hele øvelsen kan gjentas ved å forlate Thailand og returnere raskt.

Destination Thailand-visumet
Dette ser ut som et 180 dagers "aktivitetsrelatert" visum med begrensede rettigheter til forlengelse, men det ventes på en avklaring. Det vil sannsynligvis kreve dokumentasjon, for eksempel selskapspapirer for å jobbe utenlands for fjernarbeidere, registrering ved et thailandsk kampsporttreningsanlegg eller påmelding ved en kjøkkenskole. Det kan bli utvidet til å gjelde turister som ønsker kjønnsskifteoperasjoner eller medisinske prosedyrer. Det er svært usannsynlig at dette er et alternativ for pensjonister eller turister som ønsker å unngå grense- eller visumturer.

Visum for langtidsopphold
Dette 10-årsvisumet, som krever en årlig inntekt på minst 80.000 USD eller svært betydelige investeringer i Thailand, har blitt omtalt som fritatt fra den thailandske skattemyndighetens kunngjøring om at skattbar inntekt som overføres til Thailand fra og med 1. januar 2024, vil være underlagt personlig inntektsskatt.
Det er imidlertid uvisst om fritaket vil gjelde for trinn to av skatteetatens planer om å beskatte eiendeler i hele verden, uansett om de overføres til Thailand eller ikke, fra neste år. Dette andre forslaget (i motsetning til det første som allerede er i drift) vil kreve en ny lov eller godkjenning av regjeringen.

Gjennomgang av pensjonsrelaterte visum og forlengelser
Skal implementeres i september 2024. Det ble kunngjort en midlertidig reduksjon i sykeforsikringen for dem som søker om ettårsvisum ved thailandske ambassader, men ikke noe mer. Sannsynlige emner for oppjustering er kravet om 800.000 baht i banken eller 65.000 baht i regelmessig kontantoverføring fra utlandet: Disse summene har ikke blitt hevet på over 15 år. Andre temaer som kan bli gjenstand for revisjon, er hvorfor noen pensjonister med lang oppholdstid må tegne sykeforsikring, mens andre ikke trenger det. Det blir ikke lett å få utenriksdepartementet, som kontrollerer innreise, og immigrasjonsbyrået, som kontrollerer forlengelser, til å bli enige.

Skatteidentifikasjonsnummer
Det spekuleres i om innehavere av enkelte langtidsvisum og forlengelser av opphold kan komme til å måtte registrere seg hos det thailandske skattevesenet og få utstedt et TIN-nummer og/eller en bekreftelse på at søkeren har levert selvangivelse. Dette er svært usannsynlig på nåværende tidspunkt, ettersom kravet om minst 180 dager i Thailand i løpet av ett år for å være skattemessig bosatt ikke krever noe spesielt visum. Noen turister, som benytter seg av visumfritak, forlengelser og grensepasseringer, kan komme opp i mer enn seks måneder uten å ha noen form for visum.

Homofile ekteskap
Langtidsvisum for homofile partnerskap vil sannsynligvis ikke bli kunngjort før den juridiske prosessen er fullført mot slutten av året. Den nåværende årlige forlengelsen for utlendinger med en thailandsk ektefelle av motsatt kjønn, den som krever 400.000 i banken eller tilsvarende månedlig inntekt, er uansett under vurdering, ettersom mange av disse utlendingene er pensjonister.

Kilde: Pattaya Mail
RSS