Høye nivåer av plantevernmidler i grønnsaker
18.10.2023Stikkprøver av 144 matvarer viser at 6,2 % av varene, spesielt kinakål og appelsiner, inneholdt for høye nivåer av plantevernmidler.
Dr. Yongyos Thamwut, i helsedepartementet, sier at nå som mange har begynt å spise grønnsaker, frukt og korn i forbindelse med den pågående vegetarfestivalen, bør de forsikre seg om at alle varene de spiser, kommer fra pålitelige kilder.
Yongyos sier at alle matvarer bør være merket med produksjonssted, dato og tydelige identifikasjonsnumre.
Hvis produksjonskilden ikke holder mål, kan matvarene være forfalsket og inneholde spor av egg, melk og animalsk protein.
I tillegg til å råde folk til å unngå matvarer som inneholder for mye kunstige smakstilsetninger, for eksempel uekte kjøtt, anbefalte han også at alle grønnsaker og frukter rengjøres grundig før de spises.
– Riktig rengjøring innebærer å fjerne alle jordrester og skrelle eller kaste uspiselige deler. Grønnsaker og frukt bør også først skylles i rent vann før de legges i en blanding av vann, eddik og natron i 15 minutter for å fjerne plantevernmidler, og deretter skylles før de spises, sa han.
Testen er utført av Department of Medical Sciences.