Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Thailand vil kreve ‘innreisegodkjenning’ fra desember



Thailands UD vil neste år innføre den nye ETA (Electronic Travel Authorization) som vil være obligatorisk for visumfri innreise til Thailand med fly, land eller sjø. Systemet er planlagt innførst gradvis fra desember.

Selv om ETA teknisk sett ikke er et visum, er det en elektronisk kontroll, i likhet med det kommende ETIAS-programmet for visumfrie besøkende til EUs Schengen-område, som er utformet for å øke sikkerheten, motvirke irregulær migrasjon og overvåke høye epidemirisikoer, skriver Pattaya Mail.

En e-postbekreftelse på at tillatt innreise vil normalt bli utstedt innen 24 timer.

Thailands politikk med 60 dagers visumfritak for 93 land - som i realiteten dekker de aller fleste utenlandske turister - ble innført i midten av juli. Det kreves ingen forhåndsgodkjenning, og de 60 dagene kan bli til 90 dager ved å søke på et thailandsk immigrasjonskontor.

Deretter er det mulig å forlate landet i en times tid, og gjenta hele prosessen. På ubestemt tid, som mange tror, noe som gjør det tvilsomt om utlendinger trenger å bry seg med Elite, pensjonsforlengelser, familievisum osv. osv.

ETA skal etter planen innføres trinnvis i Thailand mellom desember 2024 og juni 2025, og forventes å bli gratis.

Det vil kun gjelde for visumfrie ankomster og krever en søknad til e-portalen www.thaievisa.go.th, som raskt er i ferd med å bli normen for de fleste besøkende her over hele linjen, skiver avisen.

Utenriksdepartementet har ennå ikke publisert detaljene, så ingen vet ennå hvilke dokumenter som må lastes opp som en del av kontrollprosedyren.

En mulighet er at man må kunne vise til en boligadresse i Thailand samt en flyreise ut av landet i tillegg til en billett til innlandet.

Et lignende system brukes i Malaysia og, i alle fall delvis, i Kambodsja.

Det er også uvisst om det algoritmebaserte ETA-systemet vil inkludere triggerpunkter for å begrense antall innreiser på 60 dager for en enkeltperson.

Frem til juli i år begrenset thailandske immigrasjonsmyndigheter visumfrie innreisende til to grensepasseringer i løpet av et år, men har siden tilsynelatende opphevet denne regelen.

ETA kan gjeninnføre begrensningene ved hjelp av en datastyrt avvisningsslipp (i stedet for en immigrasjonsoffiser) som kortfattet informerer om at «du må skaffe deg et ordentlig visum».

ETA vil ikke være påkrevd for diplomater, men det ser ikke ut til å være noe unntak for turister over 70 år.

Noen land bruker et slikt unntak, ettersom mange eldre mennesker antas å ikke kunne lese og skrive på datamaskin.

Når ETA-autorisasjonen som sendes til søkerne via e-post, er innvilget, kan de reise inn gjennom elektroniske immigrasjonsporter ved hjelp av QR-koden på dokumentet.

ETAs datastyrte kontroller vil omfatte passets autentisitet, eventuelle rulleblad for kriminell eller skandaløs oppførsel i Thailand og eventuelle relevante Interpol-varsler.

Dette er de samme kontrollene som i dag utføres av immigrasjonsbetjenter på flyplasser eller ved grensestasjoner. Men de kan være tidkrevende eller føre til krangling, noe som vil unngås med ETA-systemet.

I likhet med den helt separate thailandske inntektsskatten for thailendere og utlendinger som bor i Thailand i 180 dager eller mer i løpet av et kalenderår, er det mye vi ikke vet om ETA, bortsett fra at det helt sikkert kommer.

Vil det forventes at flyselskapets ansatte sjekker om e-posten er registrert før ombordstigning? ETA kan til og med være knyttet til skattespørsmål, ettersom gjentatt bruk av visumfritak (eller Destination Thailand-visumet hvis det forlenges i immigrasjonsmyndighetene) vil identifisere disse personene som skattemessig bosatte når de overfører penger til landet.

Forhåpentligvis vil Utenriksdepartementet i god tid informere om de mange detaljene de har ansvar for.

Kilde: Pattaya Mail
RSS