BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå

Slik ser du norsk TV i Thailand

Bare prat - ingen handling om Tak Bai-massakeren



Lovgivere, menneskerettighetsaktivister og familier som håper på rettferdighet for ofrene for Tak Bai-tragedien i 2004, ble ikke tilbudt annet enn en debatt i parlamentet fredag, da klokken tikket mot foreldelsesfristens utløp.

Den 20 år lange foreldelsesfristen for tiltale i forbindelse med hendelsen som krevde 85 menneskeliv i Sør-Thailand, utløper kl. 23.59 fredag, skriver Bangkok Post

Ingen av de sju tiltalte, inkludert den tidligere sjefen for hærens region 4, general Pisal Wattahawongkiri, har så langt meldt seg. Inntil nylig var general Pisal også parlamentsmedlem for regjeringspartiet Pheu Thai.

– På denne tiden for tjue år siden begynte nedkjempingen av demonstranter, skrev Romadon Panjor, som er listeparlamentariker for People's Party, i en Facebook-melding med et svart banner klokken 15.30 fredag.

Han og Kamolsak Leewamoh, en Narathiwat-parlamentariker for Prachachat-partiet, reiste seg i Representantenes hus for å legge frem et hasteforslag gjennom en muntlig prosess for å ta opp saken.

– Jeg er dypt bekymret for situasjonen i den sørlige regionen, sa Kamolsak, og nevnte en eksplosjon i Panare-distriktet i Pattani i går, torsdag, som et eksempel.

Kamolsak advarte om at den utilfredsstillende avslutningen på Tak Bai-saken kan forsterke og utvide splittelsen i den sørlige grenseregionen dersom «de skyldige ikke blir straffet og rettferdigheten ikke skjer fyllest».

Pheu Thai-listens parlamentsmedlem Prayut Siripanich ledet en rekke av partiets parlamentsmedlemmer i et forsøk på å forhindre at saken ble tatt opp, men de klarte ikke å skyte ned forslaget, ifølge nyhetsbyrået INN.

25. oktober 2004 ble syv muslimske demonstranter drept under en demonstrasjon foran politistasjonen Tak Bai i Narathiwat-provinsen. Ytterligere 78 ble kvalt til døde under transport fra demonstrasjonsstedet til militærleiren Ingkayutthaboriharn i Nong Chik-distriktet i Pattani.

Etter hendelsen gikk det mange år uten at skiftende regjeringer - sivile eller militære - gjorde noen forsøk på å forfølge de ansvarlige for tragedien. Først i august i år lyktes det endelig for ofrenes familier og aktivister å bringe en sak inn for provinsdomstolen i Narathiwat.

I saken ble syv personer utpekt som tiltalte. Disse er
  • General Pisal Wattanawongkiri, daværende sjef for hærens region 4 
  • Generalmajor Chaloemchai Wirunpetch, daværende sjef for 5. infanteridivisjon 
  • Pol Gen Wongkot Maneejan, daværende direktør for operasjonssenteret, Royal Thai Police front office 
  • Pol Lt Gen Manoj Kraiwong, daværende sjef for provinspolitiet i region 9 
  • Pol Maj Gen Saksommai Phutthakul, daværende politiinspektør ved Tak Bai politistasjon 
  • Siwa Saengmanee, daværende visedirektør for fredssenteret i de sørlige grenseprovinsene 
  • Wichom Thongsong, daværende guvernør i Narathiwat. 
Påtalemyndigheten gikk senere med på å tiltale en annen gruppe bestående av åtte personer i en sak for provinsdomstolen i Pattani. De var involvert i den dødelige transportprosessen. Saken har ennå ikke nådd domstolen.

De tiltalte er
  • Generalmajor Chaloemchai Wirunpetch, daværende sjef for 5. infanteridivisjon 
  • Oberstløytnant Prasert Mattamin 
  • Underløytnant Nutthawut Luamsai 
  • Wissanu Loetsongkram 
  • Løytnant JG Wissanukorn Chaisarn 
  • Piti Yarnkaew 
  • CPO3 Ratchadet Sisuwan 
  • Løytnant Ritthirong Promrit. 
Generalmajor Chaloemchai er navngitt i de to gruppene. De mistenktes militære og politimessige rang var på tidspunktet for massakren.

Det ble utstedt arrestordre på alle de siktede i de to gruppene, men myndighetene har ikke funnet eller arrestert noen av de. Mange antas å ha fløyet til utlandet eller sneket seg over grensen for å vente på foreldelsesfristen.

Massakren fant sted da Thaksin Shinawatra, faren til nåværende statsminister Paetongtarn, var statsminister. Thaksin ba om unnskyldning for hendelsen for to år siden, men tok ikke på seg ansvaret. Hærens øverstkommanderende på den tiden var general Prawit Wongsuwon, som fortsatt spiller en fremtredende rolle i thailandsk politikk i dag.

FNs spesialgruppe for menneskerettigheter sendte torsdag ut en uttalelse der de uttrykte bekymring over muligheten for at de skyldige kan gå fri.

– Vi ønsker velkommen det faktum at to straffesaker endelig er i gang i forbindelse med denne hendelsen, og at det er utstedt arrestordrer mot relevante nåværende og tidligere tjenestemenn, heter det i uttalelsen, som siterer uttalelsene fra FNs menneskerettighetseksperter.

– Vi er imidlertid svært bekymret for at disse sakene uten ytterligere tiltak vil avsluttes for tidlig når foreldelsesfristen utløper den 25. oktober 2024.

Thailand fikk i forrige måned en plass i FNs menneskerettighetsråd etter flere års lobbyvirksomhet.

Andre menneskerettighetsforkjempere har krevd rettferdighet for ofrene og lagt press på regjeringen for å få den til å gjøre mer.

Rundt 30 syklister ankom fredag militærleiren Ingkayutthaboriharn i Pattani etter å ha syklet fra demonstrasjonsstedet i Tak Bai, omtrent 85 kilometer unna, for å kreve rettferdighet.

– Vi har syklet fra Tak Bai for å minnes dem som døde under transporten til leiren, sier Anus Pongprasert, en representant for syklistene.

– De var i fasteperioden (ramadan). De hadde ikke daddelpalmer eller vann å drikke. Og de hadde ikke oksygen for å puste.

Statsminister Paetongtarn ba torsdag om unnskyldning for dødsfallene i Tak Bai. Pheu Thai-parlamentariker Prayut Siripanich sa fredag at det var urettferdig av henne å ta ansvar siden hun bare var 18 år gammel på den tiden, ifølge INN.

Muhamahsawari Useng, som mistet sin eldre bror i de blodige overgrepene, sa på et forum på tirsdag at familiene og slektningene til ofrene hadde ubesvarte spørsmål de siste to årene, og oppfordret alle tiltalte til å kjempe i retten.

– Når loven blir sett på som myndighetenes lov, lider landsbyboerne enda mer fordi de tiltalte unnslipper rettsprosessen, sa han under et forum som ble arrangert av Cross Cultural Foundation og Asia Justice and Rights.

Øverst: Tilhengere av ofrene for massedrapene i Tak Bai i 2004 samles utenfor den sentrale masjiden i Muang-distriktet i Pattani på fredag. (Foto: Abdullah Benjakat)

Kilde: Bangkok Post