Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Julapun: – Ingen lån, statlige fond skal finansiere «pengedrysset»



– Thailands «pengedryss»-posjekt med den digitale lommeboken vil på ingen måte bli finansiert med statlige midler eller lån, slik det ellers spekuleres i, sa visefinansminister Julapun Amornvivat i dag, mandag.

Under den Pheu Thai-ledede regjeringens politiske redegjørelse for lovgiverne i parlamentet avviste Julapun kategorisk spekulasjoner om at de statsadministrerte fondene som Statens pensjonsfond, Vayupak-fondet og Social Security Fund eller valutareserven vil bli mer eller mindre tappet for å finansiere det mye omtalte digitale «pengedryss»-prosjektet, som er beregnet til å koste 560 milliarder baht.

– Regjeringen kommer heller ikke til å søke etter lån, verken innenlands eller utenlands, for å finansiere det digitale lommebokprosjektet, sier Julapun.

Under den oppsiktsvekkende valgkampanjen til Pheu Thai har alle thailendere over 16 år blitt lovet totalt 10.000 baht i «digitale lommebøker» som de kan bruke i løpet av seks måneder i en radius på fire kilometer fra sitt registrerte hjem.

Visefinansministeren svarte tilsynelatende på kritikken om at den Pheu Thai-ledede koalisjonsregjeringen i praksis ikke kunne skaffe til veie mer enn 400 milliarder baht fra skatter og andre statlige inntekter for å finansiere prosjektet med digitale lommebøker, og at det dermed var et spørsmål om hvor de resterende 160 milliarder baht skulle komme fra.

Uten å utdype det nærmere, bekreftet Julapun at regjeringen i praksis kunne klare å finne de 560 milliardene baht som trengs for å finansiere det digitale «pengedryss»-prosjektet, som ifølge ham først og fremst skal stimulere økonomien i provinsene og på landsbygda i hele landet.

Radiusen på fire kilo, som kan anses som for liten for mottakere på landsbygda, kan muligens utvides, samtidig som regjeringens primære mål om å stimulere økonomien på landsbygda opprettholdes, ifølge visefinansministeren.

Han sa at blockchain-teknologi vil bli brukt spesifikt på det digitale lommebokprosjektet for å gjøre det idiotsikkert og gjennomsiktig, samtidig som de fleste mottakere antas å vite hvordan de skal bruke pengene fornuftig eller bidra til produkt- eller karriereutvikling.

Han sier at koalisjonspartneren ikke hadde til hensikt å kapre stemmer ved valget i mai i fjor med en slik populistisk kampanje, men at han hadde til hensikt å løse landets økonomiske krise med dette og andre økonomiske tiltak.

Bildet: Visefinansminister Julapun Amornvivat taler i parlamentet i dag, 11. september 2023. Foto: Thai Rath.

Kilde: Thai Newsroom
RSS