Stacks Image 919

Rekordhøye utenlandske investeringer i Vietnam



I løpet av årets ti første måneder ble det registrert nye utenlandske investeringer i Vietnam for over 15,29 milliarder dollar, en økning på 54 % fra året før, noe som er rekordhøyt, viser en rapport fra Foreign Investment Agency (FIA).

I løpet av de ti første månedene ble det gitt løyve til 2.608 nye utenlandsinvesteringsprosjekter, en økning på 66 % sammenlignet med samme periode i fjor.

Ifølge rapporten økte også tilstrømningen av utenlandske investeringer til landet med 14,7 % til over 25,76 milliarder dollar i perioden.

Av dette beløpet ble over 5,33 milliarder dollar lagt til 1051 eksisterende prosjekter. Selv om tilleggskapitalen falt med 39 %, økte antall prosjekter med 19,4 % fra året før, noe som viser at investorene hadde tillit til investeringsklimaet i Vietnam og valgte å utvide prosjektene sine.

Samtidig brukte utenlandske investorer over 5,13 milliarder dollar på å skyte inn kapital i og kjøpe aksjer i innenlandske selskaper gjennom 2836 transaksjoner, en økning på henholdsvis 35,4 % og en nedgang på 5,4 %.

I løpet av perioden ble det utbetalt 18 milliarder dollar i utenlandske investeringer, en økning på 2,4 % fra året før, ifølge rapporten.

Foredlings- og produksjonsindustrien tiltrakk seg brorparten av de utenlandske investeringene med nesten 18,84 milliarder dollar, noe som utgjorde nesten 73,1 % av totalsummen og en økning på 45,8 % fra året før.

Deretter fulgte eiendomsbransjen med nesten 2,14 milliarder dollar eller 8,3 %, en nedgang på 44,8 %. Deretter fulgte finans- og bankvirksomhet med ca. 1,54 milliarder dollar, en økning på 61,4 %, og engros- og detaljhandel med ca. 907 millioner dollar, en økning på 6,3 %.

Foredlings- og produksjonssektoren lå også på topp når det gjaldt nye prosjekter (32,8 % av totalen) og prosjekter med tilleggskapital (54,4 %). Samtidig registrerte grossist- og detaljhandelssektoren flest kapitalinnskudd og aksjekjøp (41,6 %).

De seks tradisjonelle investeringspartnerne Singapore, Japan, Kina, Taiwan, Hongkong og Sør-Korea sto for 81,7 % av landets samlede investeringskapital fra januar til oktober.

Av disse lå Singapore på førsteplass med mer enn 4,65 milliarder dollar, noe som utgjorde over 18 % av totalen og en nedgang på 13 %.

Deretter fulgte Sør-Korea med nesten 3,93 milliarder dollar, tilsvarende 15,2 % og en økning på 0,5 %, og Hongkong med nesten 3,54 milliarder dollar, tilsvarende 13,7 % og en økning på nesten 2,6 ganger.

Rapporten legger til at Kina tok ledelsen i antall nye prosjekter med 21,7 % av totalen. Samtidig lå Sør-Korea på førsteplass når det gjaldt prosjekter med tilleggskapital (25,7 %) og kapitalinnskudd og aksjekjøp (28,2 %).

Quang Ninh-provinsen tiltrakk seg mest kapital med nesten 3,09 milliarder dollar, noe som utgjorde nesten 12 % og en økning på 41,3 % fra året før. Hai Phong City lå på andreplass med over 2,8 milliarder dollar, noe som utgjorde 10,9 % og en økning på 2,14 ganger, etterfulgt av Hanoi, HCM City og Bac Giang-provinsen.

Ifølge rapporten var HCM City best på å tiltrekke seg nye prosjekter (38 %), prosjekter med tilleggskapital (25,3 %) og kapitalinnskudd og aksjekjøp (66,6 %).

Under et møte med utenlandske investorer i Hanoi denne måneden sa statsminister Pham Minh Chinh at Vietnam vil fortsette å bygge opp et trygt, transparent og svært konkurransedyktig forretnings- og investeringsmiljø som gjør det mulig for bedrifter og investorer, inkludert utenlandske, å drive langsiktig virksomhet i landet.

Statsminister Chinh ba departementene, sektorene og kommunene om å fortsette å implementere lover og retningslinjer for å forbedre investerings- og forretningsmiljøet på en effektiv måte, samtidig som de gjennomgår, justerer og supplerer retningslinjene for utenlandsk samarbeid for å tilpasse dem til virkeligheten, og lytter til ideene til bedrifter og investorer, inkludert utenlandske, for å løse alle problemer som oppstår.

Han foreslo at næringslivet skal fortsette å bygge langsiktige, bærekraftige og miljøvennlige forretningsstrategier og reformere sine produksjons- og forretningsmodeller i retning av en grønn økonomi, digital økonomi, sirkulær økonomi, kunnskapsøkonomi og håndtering av klimaendringer.

- Investorenes suksess er Vietnams suksess, alle vinner og ingen blir etterlatt, sa han.

Kilde: The Nation - Viet Nam News - Asia News Network
RSS 


Slik ser du norsk TV i Thailand