Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

84 prosent ville stemt på ‘Folkepartiet’ i morgen



84 prosent av respondentene i en fersk meningsmåling sier at de ville stemt på det splitter nye ‘Folkepartiet’ dersom de skulle avgi stemme i parlamentsvalg i morgen.

Av totalt ca. 51.000 personer som i den siste meningsmålingen via Matichons YouTube-kanal svarte på spørsmålet om hvilket parti de ville støtte hvis det var valg i morgen, sa 84 % av respondentene at de definitivt ville stemme på Folkepartiet (People's Party), som er en videreføring av det oppløste Move Forward.

Til sammenligning sa 9 % av de spurte at de ville stemme på Pheu Thai, mens 4 % sa at de vil foretrekke andre partier, og 2 % sa at de ville velge Bhumjaithai . Pheu Thai utgjør kjernen i den nåværende koalisjonsregjeringen, der Bhumjaithai er den nest største koalisjonspartneren.

Matichons nettbaserte meningsmåling ble gjennomført kort tid etter at Move Forward onsdag ble oppløst etter enstemmig ordre fra forfatningsdomstolen på grunn av omstridte anklager om undergraving i forbindelse med reformistpartiets kampanjeløfte om å endre majestetsfornærmelsesloven, også kjent som straffelovens paragraf 112.

I løpet av ni timer på fredag ble det rapportert om mer enn 10 millioner baht i offentlige pengedonasjoner til ‘Folkepartet’.

Det totale beløpet i donasjoner nådde målet som var satt av partiet. Alle de 143 parlamentsmedlemmene som tidligere var tilknyttet det oppløste reformistpartiet har meldt overgang for å opprettholde sin status som parlamentsmedlemmer.

I tillegg har mer enn 19.000 personer registrert seg på nettet som partimedlemmer i det splitter nye partiet i løpet av fredagen, mot et mål om totalt 100.000 registrerte medlemmer i løpet av en måned.

Statsviteren Puangthong Pawakapan ved Chulalongkorn-universitetet bemerket i helgen at grunnlovsdomstolen åpenbart hadde brukt en «forvrengt», «dobbeltmoralsk» dom mot Move Forward for å oppløse reformpartiet på grunnlag av anklager om forsøk på undergraving av regimet.

Grunnlovsdomstolen hadde tidligere valgt å se bort fra tidligere fenomener der kuppjuntaer ledet av hærsjefer plutselig hadde revet grunnloven i stykker og tatt makten fra valgte sivile regjeringer, noe som ellers kunne ha blitt vurdert som en handling som undergraver styret, slik som i det høyst tvilsomme tilfellet med Move Forward, påpekte Puangthong.

Det refererte tilsynelatende til kuppet i 2006, som ble iscenesatt av daværende hærsjef Sonthi Boonyaratkalin, og kuppet i 2014, som ble iscenesatt av daværende hærsjef og senere statsminister Prayut Chan-o-cha.

Gitt den vilkårlige dommen fra alle de ni dommerne i forfatningsdomstolen, som resulterte i harde straffer for det største folkevalgte partiet Move Forward, vil mange, om ikke de fleste, i befolkningen helt sikkert finne den fullstendig uakseptabel, kommenterte statsviteren.

Ifølge Chulalongkorn-akademikeren har forfatningsdomstolen åpenbart tjent makthavernes planer og interesser, som hadde til hensikt å knuse slike reformistiske leire og praktisk talt holde folket under kontroll.

Forfatningsdomstolen oppløste ikke bare Move Forward, men fratok også alle tidligere og nåværende medlemmer av partiets styre, inkludert de tidligere partilederne Pita Limjaroenrat og Chaithawat Tulathon, deres eventuelle status som parlamentsmedlemmer, og forbød dem å påta seg politiske verv på alle nivåer i en tiårsperiode.

Øverst: Folkepartiets leder Natthapong Ruengpanyawut. Foto: Naewna

Kilde: Thai Newsroom

RSS