Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Bangkok bygger diker i risikoområder



Hvert år i monsuntiden blir Rong Si i Yannawa-distriktet i Bangkok oversvømt av avrenningsvann fra nord. Beboerne i lokalsamfunnet tror at når avrenningen fra nord kommer til Bangkok i begynnelsen av oktober, vil oversvømmelsene i området bli mye verre.

– Nabolaget vårt ligger ved bredden av Chao Phraya elven. Her er det ingen diker som hindrer overvann i å strømme inn i området.

– Det kraftige regnet, kombinert med stigende havvann og overflødig vann fra nord, vil føre til alvorlige oversvømmelser, på samme måte som flommen vi opplevde i 2011, sier Nakorn Thitithanakul, en nøkkelperson i lokalsamfunnet.

I lokalsamfunnet, som ble etablert for rundt 30 år siden, ligger det berømte Chong Lom-tempelet. Det bor rundt 1.000 mennesker i nabolaget, som er ett av 32 flomutsatte områder i hovedstaden.

For å beskytte de 300 husstandene i området mot de årlige oversvømmelsene planlegger rådhuset endelig å forsterke området med diker på til sammen 4,35 kilometer.

– Kloakknettet er nok til å drenere nabolaget etter kraftig regnvær, men i disse dager har stigende havvann og avrenning fra nord gjort oversvømmelsene verre, spesielt i september og oktober, sier han.

I over ti år har Bangkok Metropolitan Administration (BMA) forsøkt å bygge diker langs Chao Phraya for å beskytte nabolaget, men myndighetene har ikke vært i stand til å gjøre det fordi det finnes rundt 40 boliger i området som er bygget rett ved elvebredden.

Yannawa distriktskontor har sammen med avdelingen for drenering og avløp (DDS) under BMA gjentatte ganger forsøkt å overtale beboerne til å flytte til et annet område, men uten å lykkes.

Supamitr Laythong, visedirektør i DDS, forteller at noen familier har fått kompensasjon fra myndighetene, men at de likevel nekter å flytte.

– BMA har ennå ikke tatt rettslige skritt for å få dem flyttet, sier han.

Supamitr sa at av de 32 flomutsatte områdene i hovedstaden vil 17 bli forsterket med diker i år.

Disse områdene inkluderer Wat Wimuttayaram-området i Bang Phlat-distriktet, Ban Bu i Bangkok Noi-distriktet, Song Wat Road i Samphanthawong-distriktet og flere nabolag langs Old Railway Road i Klong Toey-distriktet.

Byggingen av diker i de resterende områdene forventes å være ferdig i 2026. Disse områdene omfatter Wat Chan Samosong i Dusit-distriktet, Rama III Road i Yannawa-distriktet og nabolaget bak Krungthai Banks lagerbygning i Rat Burana-distriktet.

På spørsmål om privateide områder som BMA ikke har tilgang til, sa Supamitr at det beste distriktskontorene kan gjøre er å forsterke områdene med sandsekker, plassere ut midlertidige gangveier slik at innbyggerne kan komme seg inn og ut, og sørge for grunnleggende forsyninger som mat, drikke og medisiner.

Han sa at byens flomforebyggende system er i stand til å håndtere rundt 60 millimeter nedbør per dag, eller rundt 1600 mm i året.

Det er ikke mange områder i hovedstaden som kan bygges ut til vannretensjonssoner, så inntil videre må myndighetene gjøre det beste ut av det eksisterende systemet.

– Det burde være nok til å forhindre omfattende oversvømmelser i byen, bortsett fra når det regner 100 millimeter sammenhengende, noe som ikke skjer så ofte, sier Supamitr.

– Vi holder fortsatt øye med stormer som kan komme frem til oktober. Men hvis det ikke kommer noen, bør det ikke være noe problem, for basert på tidligere data får byen rundt 900 millimeter regn per år.

– Bangkok kommer ikke til å bli rammet av flom slik som i 2011, sier han.

Kilde: Bangkok Post



RSS