Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Inflasjonen økte med 0,35 % i august



Inflasjonen økte med 0,35 % i august, drevet av stigende priser på friske grønnsaker og frukt som følge av flomutsatte landbruksområder.

Trade Policy and Strategy Office (TPSO), sier at den samlede inflasjonen i august økte med 0,35 % på årsbasis på grunn av stigende matvarepriser, særlig på friske grønnsaker og frukt, som følge av oversvømmelser som rammet enkelte jordbruksområder og reduserte avlinger.

I tillegg økte prisene på ris, limete ris og ferdigretter.

Når det gjelder andre varer og tjenester, beveget prisene seg i normal retning.

Konsumprisindeksen (KPI) i august sammenlignet med juli økte med 0,07 % fra måned til måned, noe som i stor grad kan tilskrives en økning på 0,79 % i kategorien matvarer og alkoholfrie drikkevarer.

Gjennomsnittlig KPI de siste åtte månedene steg med 0,15 % på årsbasis.

Kjerneinflasjonen (ekskl. ferske matvarer og energi) økte med 0,62 % på årsbasis, og for årets åtte første måneder var den gjennomsnittlige oppgangen på 0,44 %.

Når det gjelder september, spår TPSO at den samlede inflasjonen vil stige basert på tre nøkkelfaktorer.

For det første er pristaket for diesel på 33,00 baht per liter høyere enn i samme periode i fjor, ettersom myndighetene avviklet støttetiltaket.

For det andre har flomkatastrofen ført til at prisene på ferske grønnsaker og frukt har steget, ettersom noen jordbruksområder er skadet, selv om dette forventes å være en kortsiktig effekt.

For det tredje kan geopolitiske konflikter skape usikkerhet i prisene på viktige råvarer, noe som ifølge TPSO kan føre til økte frakt- og fraktkostnader.

Poonpong sier imidlertid at noen faktorer kan dempe inflasjonen, for eksempel at strømprisen går ned fra år til år som følge av tiltak fra myndighetene og intens konkurranse mellom store grossister og detaljister.

Andre faktorer er veksten i netthandelen, som har ført til innføring av handelsfremmende tiltak, særlig kontinuerlige prisreduksjoner.

I tillegg var basisprisen på råolje fra Dubai i 2023 høyere enn dagens pris, ettersom oljeprisen sakte kommer seg på grunn av den svake globale økonomiske veksten, sier Poonpong.

– Pengedrysset, i form av den digitale lommebokordningen vil ikke øke inflasjonen, men forventes å løfte husholdningenes kjøpekraft, heter det fra TPSO.

For fjerde kvartal spår TPSO en samlet inflasjon på 1,5 % i gjennomsnitt, noe som tilskrives stigende råoljepriser globalt og avviklingen av regjeringens støttetiltak for drivstoff- og strømpriser.

Handelsdepartementet spår at den samlede inflasjonen i år vil ligge mellom 0,0 % og 1,0 % (med et gjennomsnitt på 0,5 %), noe som er i tråd med dagens økonomiske situasjon.

Thailands inflasjon i juli 2024, som økte med 0,83 % på årsbasis sammenlignet med andre land, plasserte Thailand i gruppen med lav inflasjon, på 10. plass av 128 økonomier som rapporterte tall.

Thailand hadde den nest laveste raten blant Asean-landene.

Øverst: KPI i august økte med 0,07 % fra måned til måned, hovedsakelig på grunn av en økning på 0,79 % i kategorien mat og alkoholfrie drikkevarer. (Foto: Somchai Poomlard)

Kilde: Bangkok Post

RSS