Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Thailands eksportvekst overgår prognosene



Thailands eksport økte for andre måned på rad i august, meldte handelsdepartementet onsdag, og opprettholdt sin prognose om en vekst på 1-2 % i år, til tross for at bahten styrket seg til 30-måneders høydepunkt mot amerikanske dollar.

– Ettersom etterspørselen tar seg opp i viktige markeder, forventes det ytterligere eksportvekst i år, og den kan til og med bli høyere enn forventet, selv om baht-økningen vil påvirke eksporten i fjerde kvartal, sier Poonpong Naiyanapakorn, departementets Trade Policy and Strategy Office.

Verdien av den thailandske eksporten i amerikanske dollar, som er en viktig drivkraft i Sørøst-Asias nest største økonomi, økte med 7 % i august sammenlignet med året før, etter en økning på 15,2 % i juli, noe som var den raskeste veksten på 28 måneder. Økonomer hadde forventet en økning på 5,8 % i august.

Verdien av importen til Thailand økte med 8,9 % i august, sammenlignet med en forventet økning på 7,3 %.

Det førte til et handelsoverskudd på 260 millioner dollar i august, sammenlignet med et forventet underskudd på 70 millioner dollar.

Verdien av den thailandske eksporten til USA økte med 3 % i august sammenlignet med året før, mens eksporten til Kina økte med 6,7 %, mens den til Japan gikk ned med 11,3 %.

Eksporten av ris økte med 39,5 % fra året før til 885 387 tonn, og økte med 47 % målt i verdi til 562 millioner USD.

I de første åtte månedene av 2024 økte eksporten med 4,2 % fra året før, mens importen økte med 5,2 %, og det kumulative handelsunderskuddet var på 6,35 milliarder dollar.

Bahten har steget med 4,6 % mot dollaren siden begynnelsen av året - med tosifret oppgang den siste måneden - og har blitt regionens nest sterkeste valuta etter Malaysias ringgit.

– Den sterkere bahten påvirker likviditeten og fortjenesten, særlig for landbruksvarer, sier Chaichan Chareonsuk, leder av Thai National Shippers' Council.

– Noen bedrifter kan gå med tap når de skal forhandle om nye ordrer, eller de kan gå glipp av ordrer, sier han.

Finansdepartementet og Thailands sentralbank skal møtes i neste uke for å diskutere valutasvekkelsen og landets inflasjonsmål.

Sentralbanken sa onsdag at den overvåker valutaen nøye og er klar til å redusere kursen om nødvendig.

Kilde: Bangkok Post

RSS