Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Thailand vil be Tyskland om å levere ubåtmotor



Thailand planlegger å be Tyskland levere en tyskprodusert motor til en kinesiskbygd ubåt som den thailandske marinen har kjøpt. Det bekrefter forsvarsminister Suthin Khlangsaeng i dag.


Statsminister Srettha Thavisin og visestatsminister og utenriksminister Panpree Pahitthanukorn vil sannsynligvis oppfordre den tyske regjeringen til å tillate salg av den tyskproduserte MTU396-motoren til ubåten S26T i Yuan-klassen som bygges av China Shipbuilding & Offshore International Co.

– Vi vil trolig be Tyskand om dette i et møte vil planlegger i forbindelse med FNs generalforsamling i New York senere denne måneden, sier Suthin.

Ifølge forsvarsministeren vil forholdet mellom Thailand og Tyskland og med Kina være intakt hvis tyskerne til slutt går med på å selge den ettertraktede motoren som den thailandske marinen skal bruke i den kinesiske ubåten.

Thailands første kinesiskbygde S26T-ubåt forventes likevel ikke å bli levert før etter neste år, på grunn av problemer med anskaffelsen av MTU396-motoren, som er blant det tyske militærutstyret som er underlagt en vedvarende embargo for salg til Asias supermakt.

Det kinesiske skipsbyggingsfirmaet insisterte tidligere på at en splitter ny, kinesiskprodusert CHD620-motor skulle installeres om bord på S26T-ubåten, en variant av Russlands ubåt i Kilo-klassen, i stedet for den utilgjengelige tyske motoren.

De thailandske admiralene skal ha vært usikre siden den kinesiske CHD620-motoren ikke hadde vært utprøvd i strid noe sted eller brukt av noen av verdens mariner.

I løpet av de siste årene skal den tidligere marinesjefen Luechai Ruddit ha presset på for å få kjøpt den kinesiske ubåten og avvist tilbud om en brukt tyskbygd ubåt eller en nybygd sørkoreansk ubåt.

Den planlagte anskaffelsen av den kinesiskbygde ubåten til 12,4 milliarder baht, som vil bli Thailands første på seks tiår, var tidligere planlagt til i år, men ble utsatt til neste år, angivelig på grunn av pandemisituasjonen de siste årene, og deretter igjen utsatt til neste år, ifølge marinesjef Choengchai Chomchoengpaet.

Marinesjefen har tidligere sagt at ubåtkontrakten, som den thailandske marinen allerede har betalt syv milliarder baht i forskuddsbetaling for, kan bli skrinlagt.

Den thailandske marinen hadde tidligere planlagt å kjøpe tre S26T-ubåter, og de to andre ubåtene til en samlet pris på 22,5 milliarder baht skulle etter planen leveres senere. Men tidligere marinesjef Somprasong Nilsamai utsatte det planlagte kjøpet av de to andre ubåtene av samme type på ubestemt tid på grunn av budsjettbegrensninger.

Tidligere statsminister Prayut Chan-o-cha kommenterte tidligere at hele kjøpskontrakten for den kinesiskbygde ubåten sannsynligvis bare kunne skrotes hvis marinen på nytt bekreftet at den må utstyres med den tyske motoren.

På grunn av Tysklands og EUs embargo mot salg av militært materiell til Kina har den asiatiske stormakten tidligere tilbudt den thailandske marinen to brukte Type 039-ubåter i stedet for S26T-ubåten i tilfelle den ettertraktede båten ikke kan leveres. 

Bildet: Kinesisk-bygget S26T-ubåt. 

Kilde: Thai Newsroom - Foto/en.people.cn og publisert av China Daily.

RSS