Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

– Hurtignudler kan være en helserisiko



Er det ikke sunt å spise hurtig-nudler? De er jo et praktisk og velsmakende mellommåltid som er klart til å spises på et par minutters koking. De kan nytes hvor som helst og når som helst. Unge thailandske skoleelever spiser de ukokte med krydderposen drysset over som et raskt mellommåltid etter skoletid.

Siden de ble introdusert i Japan for mer enn seks tiår siden, har hurtignudler blitt svært populære og har blitt en global hit, og ifølge den Osaka-baserte World Instant Noodles Association konsumeres det mer enn 100 milliarder porsjoner hvert år over hele verden.

Etterspørselen etter hurtig-nudler økte med 2,6 % globalt til rekordhøye 121,2 milliarder porsjoner i 2022, da prisene på matvarer skjøt i været på grunn av inflasjon.

I 2023 lå Thailand på tredjeplass når det gjelder antall porsjoner som ble konsumert per person per år (ca. 56 porsjoner). Vietnam tok førsteplassen, med et gjennomsnitt på 81 porsjoner, mens Sør-Korea kom på andreplass, med rundt 78 porsjoner.

Fra «Mamas tom yam kung» med krydret buljong til «Nissins fyldige curry cup» og fra «Samyang Buldaks kremete carbonara» til «Paldos wokstekte kylling med krydret soyasaus» og «Indomie Mi Goreng», alle fyller de hullet i en tom mage.

I en tid med lave levekostnader tyr forbrukerne til hurtig-nudler, som er et rimelig valg som hjelper dem med å håndtere vanskeligheter i livet. Og de blir ofte brukt som et økonomisk rødt flagg.

Til tross for de gode sidene ved disse nudlene, advarer thailandske helseeksperter om at regelmessig inntak av dem kan føre til flere helseproblemer.

De anbefalte en trygg grense for inntak og prøver også å «helseforbedre» dem.

Lage sunne, næringsrike instant-nudler
Lertchai Lertwut, visegeneralsekretær i det thailandske mat- og legemiddelverket, holdt en tale i forbindelse med markeringen av «Instant Ramen Day» i august, og foreslo å tilsette litt kjøtt og egg, som begge er proteinkilder, og dampede grønnsaker, som er fulle av fiber, i nudlene.

Dette kan gjøre nudlene til et sunnere måltid og bidra til å dekke det daglige næringsbehovet ditt.

– Ikke glem å lese næringsdeklarasjonen. De forteller deg hvor mye næring du får i deg fra nudlene. Og kjøp alltid FDA-godkjente produkter for din egen sikkerhets skyld, sier han.

Lertchai oppfordret forbrukerne til å ta et sunnere valg og kjøpe et produkt som er merket med «Healthier Choice Symbol», og sa at instantnudler med denne logoen inneholder mindre natrium, noe som kan bidra til å redusere risikoen for å utvikle ikke-smittsomme sykdommer.

«Healthier Choice Symbol» er en frivillig ordning som ble innført av folkehelsedepartementet i 2016 for å hjelpe forbrukerne med å ta informerte og sunnere matvalg.

Matvarer som er merket med symbolet, inneholder mindre salt, mettet fett og sukker.

En pakke instantnudler med Healthier Choice-logoen inneholder for eksempel ca. 1.400 mg salt, mindre enn den vanlige pakken.

Spise smartere med ernæringsfakta
Professor Wantanee Kriengsinyos ved Mahidol University's Institute of Nutrition er enig med Lertchai, og sier at næringsdeklarasjoner viser hvilke ingredienser et matprodukt inneholder og viktig næringsinnhold som hjelper forbrukeren med å ta en rask og informert beslutning om matinnkjøp.

GDA-etiketten (Guidelines Daily Amount), som er merket på forsiden av matvarepakkene, viser energiverdien og innholdet av sukker, fett og natrium per porsjon i gram og i prosent av den anbefalte daglige mengden. Den angir også anbefalt mengde per porsjon.

– Du kan bruke informasjonen på etiketten til å sammenligne med lignende matvarer og velge matvarer med næringsstoffer du vil ha mer av, eller unngå matvarer med næringsstoffer du vil begrense, sier hun.

I henhold til matloven fra 2022, som er utstedt av det thailandske folkehelsedepartementet, er 13 matvarer pålagt næringsdeklarasjon og GDA-er, og halvbearbeidet mat er blant dem.

Importerte matvarer som faller inn under disse kategoriene, og som selges i Thailand, må også overholde loven, sier Wantanee, og oppfordrer forbrukerne til å se etter næringsdeklarasjonen når de handler.

Noen importerte nudler kommer i større pakker enn lokale produkter, og hun rådet derfor forbrukerne til å se nøye på etikettene.

– Hvis du tar en rask titt på etiketten, vil du se at det er to porsjoner per pakke, noe som betyr at du får i deg dobbelt så mange kalorier, sa hun.

Mye salt, men lite næringsstoffer
Når den grafiske designeren Thanida C (37) har lyst på krydret mat, går hun for instantnudler.

For å tilfredsstille lysten og holde seg mett spiser hun vanligvis to stykk 55 gramspakker med instantnudler på én gang, noe som tilsvarer ca. 3,340 mg salt, hele 167 % av Verdens helseorganisasjons anbefalte daglige inntak på 2.000 mg salt.

– Jeg er en fan av sterk og krydret mat. Når jeg har det travelt fordi jeg prøver å rekke en deadline og ikke har tid til å lage middag, spiser jeg instant-nudler. Du heller bare varmt vann i bollen med nudler og venter i et par minutter. Det er superpraktisk, sier hun.

Instantnudler med reker og kremet tomyamsmak (55 g) inneholder for eksempel 270 kalorier, 3 gram sukker, 13 gram fett, 5 gram protein, 2 gram fiber, 1670 mg salt og er beriket med jern og vitamin A.

– Instantnudler inneholder veldig mye salt, påpeker Wantanee.

– Hvis du sjekker forsiden på pakken med nudlene du spiser, kan du få deg en ubehagelig overraskelse. Hvis du bare spiser én pakke om dagen, vil det være svært vanskelig å holde saltinntaket i nærheten av den anbefalte mengden. Vi spiser også andre matvarer som inneholder natrium eller salt,» sier hun.

Wantanee anbefaler å begrense inntaket av hurtignudler til én pakke om dagen og ikke mer enn to pakker i uken for å unngå for høyt saltinntak, noe som kan føre til høyt blodtrykk og påvirke nyrefunksjonene.

– Instantnudler er ikke et godt valg til hverdags. Du bør ikke spise dem som en enkelt matvare hver dag eller flere ganger om dagen. Smakspakkene og buljongen inneholder svært mye salt. Det er bedre å spise et bredt utvalg av matvarer, sier hun.

– Instantnudler inneholder også relativt mye fett, påpeker Wantanee, og forklarer at de fleste av dem friteres før de pakkes inn i olje som inneholder mye mettet fett, noe som er dårlig for helsen.

Det er ikke sikkert at det er helseskadelig å innta disse saltrike og bearbeidede nudlene i moderate mengder. Men hyppig inntak kan være knyttet til dårlig kostholdskvalitet fordi de inneholder få næringsstoffer.

– Instantnudler inneholder relativt lite næringsstoffer, inkludert protein og fiber, sier hun, og legger til at noen av dem er beriket med vitaminer og mineraler, inkludert vitamin A og jern.

Wantanee anbefalte å unngå å spise ukokte instant-nudler blandet med krydder som mellommåltid, og sa at de hurtigkokte nudlene gjør det vanskelig for kroppen å fordøye, og at bruk av smakstilsetninger kan føre til økt tørste og for høyt inntak av salt.

– Du bør koke nudlene. Det krever bare varmt vann, sier hun, og oppfordrer foreldre til å velge andre matvarer som khanom jeeb (kinesiske dampede dumplings), salapao (kinesiske boller) eller et smørbrød, som kan være gode mellommåltider for barn etter skoletid.

Øverst: Det thailandske mattilsynet foreslår å tilsette kjøtt og egg i hurtignudler for å gjøre måltidet sunnere.

Kilde: Thai PBS
RSS