BANGKOK akkurat nå
PHUKET akkurat nå
CHIANG MAI akkurat nå
Stacks Image 903

Thailand velger Gripen fremfor F-16Royal Thai Air Force (RTAF) har valgt å anskaffe Gripen-jagerfly fra Sverige fremfor amerikanskproduserte F-16-fly, ifølge en kilde i luftforsvaret.

Sjefen for luftforsvaret, ACM Phanphakdee Phattanakul, har sendt detaljer om Gripen E/F og F-16 Block 70-flyene til forsvarsminister Sutin Klungsang og statsminister Srettha Thavisin for sammenligning, slik at de kan ta en beslutning. Forsvarssjefen har anbefalt dem å velge det svenske flyet, sa kilden onsdag.

ACM Phanphakdee og militære toppledere dro til parlamentet onsdag for å forklare sine utgiftsplaner for komiteen i Representantenes hus som behandler budsjettforslaget for budsjettåret 2025, som starter 1. oktober.

På spørsmål om fremdriften i anskaffelsesplanen for jagerfly, sa luftforsvarssjefen at han hadde diskutert den med Sutin på tirsdag.

I løpet av samtalen, sa han, forklarte han utvelgelsesprosessen og skisserte fordelene og ulempene med Gripen og F-16, inkludert den ekstra støtten luftforsvaret ville få fra deres respektive produsenter, Saab AB og Lockheed Martin.

Ministeren vil oversende informasjonen til statsministeren på onsdag, sier ACM Phanphakdee.

Når en beslutning er tatt, vil det være opp til statsministeren å avgjøre om han eller Sutin vil forklare seg for offentligheten, sa luftforsvarssjefen.

– Luftforsvaret har ennå ikke konkludert med hvilken type jagerfly de vil velge, sa han.

Luftforsvaret må erstatte 12 aldrende F-16-fly i sin flåte i løpet av de neste årene, og både svenske og amerikanske myndigheter har drevet lobbyvirksomhet for å få dem til å velge deres fly.

Sutin forbereder seg angivelig på å besøke USA på invitasjon fra den amerikanske forsvarsministeren Lloyd Austin.

Forsvarsministeren ble i forrige uke orientert av den amerikanske ambassadøren om et låneforslag som skulle gjøre det mulig for luftforsvaret å anskaffe flere F-16-fly, men han sa at den høye renten bekymret ham.

Øverst: Piloter fra Royal Thai Air Force Wing 7 flyr to Gripen-fly over Andamanhavet i juni 2011. (Foto av Surapol Promsaka Na Sakolnakorn)

Kilde: Bangkok Post
RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand