Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Over 250 døde av styrtregn og flom



I India og Kina har styrtregn og flom krev over 250 menneskliv den siste uken. Det er rapportert om omfattende oversvømmelser i Nord-Korea nær grensen til Kina, uten at det er kjent om noen har omkommet.

På denne tiden av året er det monsun- og tyfonsesong i Asia, og klimaendringene har forsterket slike stormer. Kraftig regnvær har utløst jordskred og oversvømmelser, ødelagt avlinger, ødelagt hjem og tatt liv.

Historiske data viser at Kina har flere ekstremt varme dager og hyppigere intense regnskyll, ifølge en rapport som ble utgitt i forrige måned av Kinas meteorologiske administrasjon, som spår mer av begge deler i de kommende 30 årene.

Myndighetene har lansert katastrofeforebyggende planer for å forsøke å redusere skadene. Redningsmannskaper rykker ut for å evakuere folk før uværet nærmer seg, og leverer nødhjelpsvarer med helikopter til avsperrede områder. Kina har utplassert droner for nødkommunikasjon i regnutsatte provinser.

Noen ganger er det ikke nok, noe de tragiske konsekvensene som utspiller seg i Asia, viser.

India: 201 døde, nesten 200 savnede
Kraftig regn sendte torrents av gjørme og vann gjennom teplantasjer og landsbyer i delstaten Kerala i Sør-India tidlig tirsdag, og ødela broer og jevnet hus med jorden.

Håpet om å finne overlevende har avtatt etter hvert som søket har gått inn i sin fjerde dag. Lik er blitt funnet så mange som 30 kilometer nedover elva fra hovedskredet.

Området er kjent for sine pittoreske te- og kardemommeplantasjer, og hundrevis av plantasjearbeidere bor i midlertidige husly i nærheten. "Dette var et veldig vakkert sted", sier en butikkinnehaver. "Jeg pleide å komme hit mange ganger. ... Nå er det ingenting igjen."

India opplever jevnlig alvorlige oversvømmelser i monsuntiden, som varer mellom juni og september og gir regn som er avgjørende for avlingene.

Kina: 48 døde, 35 savnet
Tyfonen Gaemi fikk skylden for mer enn 30 dødsfall på Filippinene og 10 i Taiwan da den feide gjennom det vestlige Stillehavet i forrige uke, men den var fortsatt dødelig etter å ha svekket seg til en tropisk storm i Kina.

Deler av Hunan-provinsen i innlandet ble oversvømmet av regn i flere dager. Søndag morgen gikk et gjørmeskred inn i et hus på et populært weekendsted, og 15 mennesker omkom.

Mandag ble likene av tre personer funnet et annet sted i Hunan, som antas å være ofre for et annet jordskred. Og myndighetene i den nærliggende byen Zixing kunngjorde torsdag at 30 mennesker hadde omkommet i oversvømmelser, og at 35 andre var savnet.

Ett annet dødsfall i Kina var tilsynelatende knyttet til stormen, en budbilsjåfør på scooter som ble truffet av fallende tregrener under sterk vind i Shanghai.

Kina har registrert 25 store oversvømmelser i år, det meste siden de begynte å føre statistikk i 1998, sa departementet for vannressurser denne uken.

Nord-Korea: Skader, men ingen informasjon om dødsfall
Den tropiske stormen førte også til kraftig regn i det nordøstlige Kina, på grensen til Nord-Korea, og fikk elven Yalu, som deler de to landene, til å flomme over.

I Nord-Korea oversvømmet regnet 4100 hus, 3000 hektar jordbruksland og mange offentlige bygninger, veier og jernbaner.

De statlige mediene opplyste ikke om dødsfall, selv om landets leder Kim Jong Un antydet at det var omkomne da han ble sitert på at offentlige tjenestemenn hadde forsømt katastrofeforebyggingen og forårsaket "et tap som ikke kan tillates".

Militærhelikoptre og båter fra marinen og andre myndigheter evakuerte strandede innbyggere. Statlig TV sendte bilder som viste Kim og andre tjenestemenn som red i gummibåter for å undersøke omfanget av skadene. Opptakene viste hus som lå under vann i gjørmete vannmasser, og bare takene var synlige.

På kinesisk side viste statlig fjernsyn gravemaskiner som i fossende vann forsøkte å rydde vekk rasmasser etter et gjørmeskred i Jilin-provinsen. En by i nærheten av Nord-Korea ba folk som bodde under tredje etasje om å flytte høyere opp da Yalu-elven steg.

I Dandong, en stor kinesisk by langs elven, evakuerte redningsmannskaper innbyggerne i gummibåter på gater som nærmest var blitt til innsjøer. Det ble ikke rapportert om dødsfall.

Pakistan: 3 døde
Rekordstore nedbørsmengder i byen Lahore førte til oversvømte gater og minst tre dødsfall i Pakistan torsdag. Dødsfallene i begynnelsen av august kom på toppen av 99 regnrelaterte dødsfall måneden før.

Noen deler av Lahore registrerte 353 millimeter regn i løpet av noen få timer, noe som slo en 44 år gammel rekord. Regnet var så kraftig at det kom inn på noen sykehusavdelinger i hovedstaden i Punjab-provinsen.

Blant ofrene var to barn, ett som druknet i en oversvømt gate, og et annet som falt ned fra hustaket.

Kilde: KhaoSodEnglish - Illustrasjonfoto: Unsplash
RSS