Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Krever nye tollsatser på kinesiske varer



Tilstrømningen av kinesiske industriprodukter til Sørøst-Asia er et slag mot Thailands handel, reduserer landets markedsandel i regionen og fører til et handelsunderskudd med Kina på nesten 20 milliarder dollar, ifølge Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking (JSCCIB).

Det forventes at den kinesiske nettbutikken Temus inntreden i Thailand vil forverre situasjonen, noe som har fått Federation of Thai Industries (FTI), et sentralt medlem av JSCCIB, til å oppfordre regjeringen til å innføre høyere tollsatser på enkelte importerte produkter.

– Hvis regjeringen ikke har noen nye tiltak for å beskytte Thailand bedre mot kinesiske produkter, er det sannsynlig at flere selskaper vil legge ned virksomheten, sier Payong Srivanich, leder for den thailandske bankierforeningen, som ledet JSCCIB-møtet onsdag.

Fra januar til juni økte importen av kinesiske produkter med 7,12 % fra året før, til en verdi av 37,5 milliarder dollar, noe som førte til et handelsunderskudd på 19,9 milliarder dollar, en økning på 15,6 % fra året før.

I Sørøst-Asia falt markedsandelen for thailandske elektriske apparater til 11,5 % i første kvartal i år, ned fra 12,7 % på årsbasis, mens markedsandelen for thailandskproduserte biler falt til 18,7 % i samme periode, ned fra 20,9 % på årsbasis.

Dette var viktige faktorer som førte til at den thailandske produksjonssektoren falt med 1,8 % i første halvdel av 2024 sammenlignet med samme periode året før, sier Payong.

Situasjonen påvirket 23 bransjer i Thailand, som står overfor enda større press etter at Temu, som selger lavprisprodukter direkte fra fabrikker til kunder, har gjort sitt inntog.

Lokale små og mellomstore bedrifter er mest utsatt for de negative konsekvensene, sier han.

I løpet av første halvår i år ble 667 fabrikker lagt ned, en økning på 86,3 % fra året før, sier Kriengkrai Thiennukul, styreleder i FTI.

– I gjennomsnitt stenger 111 fabrikker per måned, sier han.

Kriengkrai Thiennukul sier at regjeringen, basert på reglene i frihandelsavtalen mellom Asean og Kina, må vurdere å innføre toll på enkelte produkter for å beskytte lokale produsenter bedre.

– Vi er bekymret for at statens innsats for å bremse importen av produkter fra Kina ikke vil være nok til å beskytte thailandske bedrifter, sier han.

Øverst: Menn bærer kasser med varer i smugene på Sampheng-markedet i Bangkok. En næringslivsgruppe sier at andelen billige importerte forbruksvarer fra Kina har økt med årene. (Foto: Nutthawat Wichieanbut)

Kilde: Bangkok Post
RSS