Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Thaikvinne bak lavkarbo-mel



For seks år siden kom Perada Suponpun på en enkel idé for å gjøre sin matglade ektemann fornøyd og samtidig holde vekten nede - brød laget av mel med en glykemisk indeks (GI) nær null.

I dag har Tasted Better, Peradas oppstartsbedrift innen matteknologi, nettopp blitt registrert i Wien, Østerrike, og er dermed den første av sitt slag som har kommet inn på EU-markedet.

– I 2018 veide mannen min rundt 130 kilo, noe som var for mye. Jeg ville at han skulle holde seg frisk, men jeg ville ikke begrense matgleden hans. Så jeg foreslo at vi skulle prøve å lage brød uten mel og sukker, slik at han kunne nyte det uten dårlig samvittighet, sier Perada, administrerende direktør og medgrunnlegger av Tasted Better, til avisen The Nation.

Sammen utviklet de et funksjonelt lavkarbo-mel med en glykemisk indeks på nesten null, muligens den laveste glykemiske indeksen som er tilgjengelig.

Etter å ha bevist potensialet i brød bakt med melet med lav glykemisk indeks ved å se ektemannen gå ned 30 kg på bare tre måneder, bestemte Perada seg for å utvikle dette melet som en bedrift, og Tasted Better ble offisielt lansert.

– På den tiden dukket det opp flere nye helse- og velværetrender. Så jeg bestemte meg for å produsere brød og bakervarer med lavt GI-innhold under varemerket "Dancing with the Baker" og selge dem på nettet, sier hun.

Etter hvert som kundebasen vokste, innså hun at ambisjonene hennes ikke lenger var begrenset til å bringe lav-GI-brød til det thailandske markedet.

Den glykemiske indeksen brukes til å rangere karbohydratholdige matvarer ut fra hvor sakte eller raskt de fordøyes og øker blodsukkernivået i løpet av en bestemt periode, vanligvis to timer.

Tasted Betters funksjonelle mel med nesten null glykemisk indeks ble testet "in vitro" av Institute of Nutrition, Mahidol University (INMU), som ble utpekt som regionalt senter og regionalt INFOODS-databasesenter i 1991.

– Tasted Better Flour har en glykemisk indeks (GI) på bare 1,6, noe som er nesten det samme som vanlig vann, sier hun.

Melet, kjent som TB015, gjennomgikk deretter kliniske forsøk in vivo ved Food Innovation and Packaging Centre, Chiang Mai University (FIN CMU).

TB015s konsistente glykemiske respons er potensielt gunstig for personer med diabetes eller de som ønsker et stabilt energinivå.

– Tasted Better Flour kan brukes til å lage brød, croissanter, pizzabunner, pasta, nudler og instantnudler som er mel- og sukkerfrie. Produktet vårt passer for personer som prøver å kontrollere vekten, har kostholdsrestriksjoner eller lider av diabetes, sier hun.

Kilde: The Nation



RSS