Stacks Image 903

Indeksen for thai-bøndenes velferd stiger



Undersøkelsen viser at selv om de fleste bønder i landet har det "bra", henger de fortsatt etter når det gjelder utdanning og miljø.

De thailandske bøndenes trivsel var generelt positiv i fjor, noe som indikeres av en litt forbedret poengsum på den nasjonale trivselsindeksen, heter det fra Office of Agricultural Economics (OAE) i dag, fredag.

Trivselspoengene for bønder over hele landet steg til 80,79 i 2023 fra 80,46 året før.

Den årlige indeksen måler bøndenes trivsel på tvers av fem beregninger: Økonomi, helse, utdanning, samfunn og miljø. Den brukes som en viktig resultatindikator for politikk og prosjekter under landbruks- og kooperativdepartementet.

Fjorårets indeks viste at bøndene i sør hadde den høyeste totalscoren på 82,29, etterfulgt av 81,22 i nord, 80,98 i den sentrale regionen og 80,14 i nordøst.

Når det gjelder helseaspektet, var den gjennomsnittlige nasjonale poengsummen "utmerket" på 99,86, en liten oppgang fra 99,85 i 2022.

OAE tilskriver denne poengsummen den økte implementeringen av Good Agricultural Practices (GAP), som fremmer trygt og miljøvennlig jordbruk, noe som kommer både bønder og forbrukere til gode.

Når det gjelder samfunnsaspektet, var gjennomsnittsscoren igjen "utmerket" på 92,83, opp fra 91,06 året før. Kontoret sier at de fleste bondefamiliene i Thailand tar vare på hverandre og opprettholder positive bånd i lokalsamfunnet. I tillegg har myndighetene også forberedt Thailands raskt aldrende samfunn på fremtiden ved å fremme livskvaliteten for eldre på ulike områder.

Når det gjelder økonomi, kom gjennomsnittsscoren inn på middels 76,97, ned fra 87,88 i 2022.

OAE sa at undersøkelsen viste at færre thailandske bønder har fullt eierskap til gårdene sine sammenlignet med 2022, mens de fleste av dem har rapportert om økende gjeld. I tillegg drikker og røyker flere bønder for å håndtere økonomiske problemer.

Når det gjelder miljøaspektet, er den gjennomsnittlige nasjonale poengsummen 62,39, en nedgang fra 62,67 året før, og har blitt kategorisert som "trenger forbedring".

OAE sa at i 2023 hadde færre jordbruksområder nådd målet under departementets rehabiliteringsprosjekt, mens de fleste skogsområdene som grenser til gårdene, angivelig har krympet på grunn av skogbranner og inngrep.

Utdanningspoengene på 52,2 må fortsatt forbedres, selv om de har steget noe fra 50,39 i 2022. Undersøkelsen viser at 48,42 % av de thailandske bøndene, hvorav de fleste er over 60 år, ikke har fullført mer enn grunnskolen.

På bakgrunn av denne trivselsindeksen har OAE foreslått at relaterte byråer fokuserer på å forbedre miljøet og utdanningsnivået for thailandske bønder, ideelt sett ved å tilby grunnutdanning til eldre bønder med fokus på viktigheten av å bevare og forbedre jordkvaliteten ved hjelp av moderne teknologi.

Kilde: The Nation

RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand