Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Nytt skumprotein som kosttilskudd for eldre



Et forskerteam ved Mahidol-universitetet har utviklet en prototyp for produksjon av et nytt plantebasert proteinprodukt som et kosttilskudd for eldre.

Prototypen er et skumprotein laget av Thailands verdenskjente hom mali-ris som er designet for å være enkelt å bruke:

– Det er bare å klemme ut litt på en skje og spise det, sier assisterende professor Warangkana Srichamnong til Bangkok Post.

Hun er assisterende direktør ved Institute of Nutrition og leder for utviklingsprosjektet for skumprotein, som finansieres i fellesskap av Agricultural Research Development Agency og Ubonthaworn Agricultural Produce Limited Partnership.

– Bruddris, et biprodukt fra rismaling, brukes som hovedingrediens i dette skumproteinproduktet, sier hun.

I et forsøk som ble utført på 30 personer som bor på et eldresenter, sa over 85 % at kosttilskuddet var tilfredsstillende, la professor Warangkana til.

– Prototypen skal testes videre i et større forsøk før teknologien overføres til matvareprodusenter på en fabrikk i nordøst eller på Central Plains, landets viktigste risproduksjonsområder, sa hun.

En tidligere studie utført av instituttet viste at eldre mennesker vanligvis har et proteininntak som ligger 8-10 gram under den anbefalte mengden på 1 g til 1,2 g per kilo kroppsvekt, sier hun.

Ved bruk av det nye skumproteinet anbefales eldre å spise én til to skjeer med 100 milliliter hver hver dag for å sikre et tilstrekkelig proteininntak.

Dette er nødvendig for å forebygge muskeltap og tilhørende helsekomplikasjoner, inkludert sarkopeni, det aldersrelaterte progressive tapet av muskelmasse og styrke.

– Skumproteinet kommer i to smaker, pandanusblad og jasmin, som er populære blant eldre i Thailand, sier Warangkana.

– Prototypen er blitt vist frem i Japan og har fått mye oppmerksomhet, sier hun, og legger til at fersken- eller druesmak kan brukes i stedet hvis produktet markedsføres i Japan, der de er mer populære blant eldre.

Det nye plantebaserte proteinproduktet må lages av skum fordi mange eldre har problemer med å tygge maten, og noen, for eksempel demente, har problemer med å svelge maten, sier hun.

Kilde: Bangkok Post
RSS