Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Warner Music Thailand anmeldt for majestetsfornærmelse



Thailandske royalister har anmeldt plateselsapet Warner Music Thailand for majestetsfornærmelse for å ha redigert og skjult et bilde av ni dommere i grunnlovsdomstolen med portretter av deres majesteter kong Rama IX og kong Rama X i bakgrunnen for å promotere Charli XCXs sang "The Apple's Rotten Right to the Core", meldte Amarin TV tirsdag kveld

Warner Music Thailand la ut det et redigert bilde på sin Facebook-side fredag, kort tid etter at Move Forward Party ble oppløst etter ordre fra denne domstolen onsdag for å ha brutt majestetsfornærmelseloven ved åpent å gjøre kampanjeløfter som av domstolen ble ansett som ensbetydende med å undergrave styret i landet.

Anon Klinkaew, leder for People's Centre to Protect the Monarchy, anmeldte musikkselskapet for brudd på paragraf 112 i straffeloven, eller majestetsfornærmelsesloven, og paragraf 14(3) i loven om datakriminalitet til Central Investigation Bureau i morges.

Anon hevder at Warner Music Thailand plasserte grønne epler i ansiktene til de ni dommerne og også redigert for å skjule portrettene av Deres Majesteter Kong Rama IX og Kong X i bakgrunnen.

Anon sa at å be om unnskyldning, slik musikkselskapet har gjort, er én sak, mens et mulig søksmål er en annen, og han har sendt inn bevis, inkludert en unnskyldning som musikkselskapet har lagt ut, slik at politiet kan vurdere om selskaper har brutt disse lovene.

Chotipit Rujiranini, etterforskningsleder, bekrefter at han har fått anmeldelsen og vil videresende den til høyere offiserer som skal vurdere saken.

I dag vil Sonthiya Sawatdee oppsøke Metropolitan Police for å be om en etterforskning av musikeren Aed Carabao og Warner Music Thailand på grunn av anklager om brudd på Computer Crimes Act og paragraf 112 i straffeloven, samt forakt for rettslig arbeid.

Øverst: Anon Klinkaew ved det sentrale etterforskningsbyrået. Foto: Amarin TV

Kilde: Thai Newsroom

Thailands § 112 kort forklart

Kritikk av monarkiet kan straffes med mellom tre og 15 års fengsel. Det er en av de strengeste lovene i sitt slag i verden

I henhold til artikkel 112 i Thailands straffelov kan kritikk av monarkiet straffes med mellom tre og 15 års fengsel. Det er en av de strengeste lovene i sitt slag, kjent som majestetsfornærmelse, i hele verden.

I Thailand har folk blitt straffeforfulgt for politiske taler, for å ha båret klær som anses som en etterligning av de kongelige, eller for å ha vært involvert i salg av satiriske karikaturtegninger. Hvis en person rammes av flere saker, kan vedkommende risikere flere tiår i fengsel: I januar 2024 ble en mann dømt til 50 års fengsel for sine kommentarer om kongefamilien.

De siste årene har kritikken mot loven blitt mer fremtredende. Dette skyldes i stor grad masseprotestene som brøt ut i 2020, der unge mennesker krevde demokratiske reformer og brøt et dypt inngrodd tabu ved å kreve endringer i monarkiets rolle i det offentlige liv. Blant kravene var et krav om at majestetsfornærmelsesloven skulle skrotes.

Siden den gang har 272 personer blitt siktet i henhold til loven.


RSS