Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Move Forward får forlenget frist til å levere forsvar



Forfatningsdomstolen innvilget onsdag opposisjonspartiet Move Forward Party (MFP) 15 dagers utsettelse på å levere et skriftlig forsvar i saken mot partiet om partioppløsning. Den nye fristen går ut 18. mai.

Den opprinnelige fristen var 18. april, men partiet ba om 30 dagers forlengelse. Retten godkjente opprinnelig bare 15 dager, til 3. mai, noe Move Forward mener ikke er nok for samle alle bevisene partiet trenger for å forsvare seg mot begjæringen fra valgkommisjonen (EC), skriver Bangkok Post.

Den 3. april godtok domstolen en begjæring fra valgkommisjonen om å oppløse Move Forward på grunn av partiets uttalte politikk om å endre den omstridte kongelige injurieloven, eller straffelovens paragraf 112.

I henhold til paragraf 92 i loven om politiske partier har valgkommisjonen myndighet til å foreslå oppløsning av et parti dersom de har bevis for en handling som anses som fiendtlig mot det demokratiske regimet med kongen som statsoverhode.

Kommisjonen reagerte på en kjennelse fra forfatningsdomstolen 31. januar, som slo fast at Move Forwards politikk utgjorde et forsøk på å undergrave det konstitusjonelle monarkiet. Den beordret partiet til å stanse all offentlig støtte til endringer i loven om majestetsfornærmelse.

Dommerne pekte på tidligere handlinger fra Pita Limjaroenrat, partiets tidligere leder, og andre partimedlemmer, blant annet søknader om å innvilge kausjon for mistenkte i lesemishandlingssaker.

Dagens rettsavgjørelse kom som en god nyhet for partiet, etter at lederen Chaithawat Tulathon på et møte tirsdag sa at han trodde at retten sannsynligvis ville godkjenne forlengelsen.

Move Forward vant valget 14. mai 2023 med 151 seter i nasjonalforsamlingen, men klarte ikke å danne en koalisjon med Pheu Thai Party, som kom på andreplass.

Sistnevnte parti sa at det ville være umulig å få støtte fra det ikke-valgte senatet så lenge en endring av paragraf 112 forble en av Move Forwards kjerneområder.

Move Forward nektet imidlertid å gi seg, og Pheu Thai gikk videre for å danne en ny koalisjon. Partiet leder nå opposisjonen.

Move Forwards forgjenger, Future Forward Party, ble oppløst i 2020 av forfatningsdomstolen etter en klage fra valgkommisjonen om brudd på reglene for valgkampfinansiering.

Øverst: Tidligere Move Forward-leder Pita Limjaroenrat (t.v.) og hans etterfølger Chaithawat Tulathon henvender seg til journalister etter at grunnlovsdomstolen 31. januar avviste partiets kampanje for å endre straffelovens paragraf 112. (Foto: Nutthawat Wichieanbut)

Kilde: Bangkok Post
RSS