Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Krever fem års fengsel for menneskehandel med thailanske bærplukkere



Påtalemyndigheten i Finland krever minst fem års fengsel for den tidligere sjefen for en finske bærbedrift og hans thailandske forretningspartner for menneskehandel i forbindelse med misbruk av thailandske arbeidere.

Rettssaken som handler om 77 tilfeller av grov menneskehandel startet i Lapplands tingsrett mandag, melder den finske allmennkringkasteren YLE.

Jukka Kristo, tidligere administrerende direktør i Polarica, og hans thailandske forretningspartner, Kalyakorn Phongpit, har nektet straffskyld for alle tiltalepunktene.

Påtalemyndigheten mener at de to utsatte thailandske bærplukkere for tvangsarbeid og andre uverdige forhold i Finland i 2022, da et rekordstort antall på 4000 bærplukkere ankom landet for å jobbe.

De uverdige forholdene er blant annet elendig boforhold, som noen ganger manglet dusjfasiliteter. Måltidene besto ofte av kokte kyllinglår, laksehoder og rå lever.

Arbeisgiveren beslagla plukkernes pass og returbilletter ved ankomst til Finland. Plukkerne fortalte etterforskerne at de var redde for represalier hvis de klaget på forholdene, ifølge YLE.

Ifølge påtalemyndigheten var det nedfelt i kontraktene som de thailandske plukkerne skrev under på, at de ville bli straffet for eventuelle underskudd i mengden bær de plukket. Til tross for at de jobbet i flere måneder, endte mange av plukkerne likevel opp med å skylde bærselskapet penger.

I tillegg til fengselsstraff krever påtalemyndigheten at de to tiltalte får inndratt nesten én million euro i utbytte fra kriminelle handlinger.

I en beslektet sak skal en høytstående finsk embetsmann etter planen for retten i Helsinki for å ha tatt imot bestikkelser og for brudd på tjenesteplikter.
Påtalemyndigheten hevder at Olli Sorainen, seniorrådgiver i Arbeids- og næringsdepartementet, var klar over de thailandske plukkernes klager allerede i begynnelsen av 2020. Finske tjenestemenn grep imidlertid ikke inn i bærselskapenes virksomhet og hindret dem heller ikke i å rekruttere flere bærplukkere fra Thailand.

I Thailand er det thailandske departementet for spesialetterforskning fortsatt i gang med å samle inn bevis i en sak der flere høytstående tjenestemenn og to tidligere ministre vil bli tiltalt. De er anklaget for å ha krevd 36 millioner baht av en jobbformidler i bytte mot å godkjenne utsendelse av thailandske arbeidere til Finland.

Behandlingen av thailandske arbeidere i Finland førte til at Thailand stopper plukkere fra å reise til landet i påvente av reforhandling av vilkårene med Helsinki.

De to landene kom nylig til enighet, og den 2. august kunngjorde arbeidsdepartementet at 900 thailandske arbeidere ville bli sendt til Finland i årets sesong.

Arbeidsminister Phiphat Ratchakitprakarn sa at han vil besøke Finland neste måned for å følge opp hvordan arbeiderne blir behandlet.

– Dette bilaterale samarbeidet har som mål å sikre at arbeidernes goder, velferd og sikkerhet blir ivaretatt, og å oppmuntre flere arbeidere til å jobbe i landet i fremtiden, sier han.

Øverst: To thailandske arbeidere plukker bær i en skog i Finland. (Foto: Thailands arbeidsdepartement)

RSS