Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Skal bevise at 10 år gammel ris er egnet som menneskeføde



Visestatsminister og handelsminister Phumtham Wechayachai gjentok søndag at over 145.000 sekker med ris som har vært lagret i årevis på to lagre i Surin-provinsen, fortsatt er av god kvalitet og spiselige.

Som svar på kritikken om at han forsøkte å hvitvaske tidligere statsminister Yingluck Shinawatras risprogram, sa Phumtham at han vilta med media til de to rislagrene i Surin mandag, og at han vil bevise risens kvalitet ved å spise risen mens media bivåner måltidet, melder The Nation.

Handelsminister svarer på kommentarer fra lederen for Thai Phakdee-partiet, Warong Dejwikrom, som sa at ministeren forsøkte å hvitvaske Yinglucks risordning ved å bekrefte at risen som hadde vært lagret i over ti år på de to lagrene fortsatt er spiselig.

I mars inspiserte Phumtham lageret til Poolphol Trading Co i Surins Muang-distrikt og Kittichai-lageret i Prasat-distriktet, hvor han tok prøver av risen.

Poolphol-lageret har 32.879 sekker med ris og Kittichai-lageret 112.711 sekker. Yingluck-regjeringen hadde kjøpt risen i forbindelse med den omstridte risordningen.

Etter at Yingluck-regjeringen ble styrtet ved kuppet i 2014, ble ris-ordningen etterforsket for svindel og korrupsjon. Risen på de to lagrene ble frosset som bevismateriale. Yingluck ble dømt til fem års fengsel for uaktsomhet i tilsynet med pordningen.

Under sitt besøk i mars sa Phumtham at regjeringen snart ville legge risen på de to lagrene ut på auksjon, nå som saken er over.

Akademikere har advart om at risen, som har vært lagret i over ti år, kanskje ikke er god eller trygg å spise, særlig etter at den har vært utsatt for sprøytemidler mot snutebiller i over ti år.

Phumtham sa søndag at han ønsker at alle kritikerne blir med til de to lagerbygningene på mandag.

Han sa at han ville ta prøver av risen fra midten av haugene og koke risen og spise den sammen med "phat kraprao" - krydret, stekt svinekjøtt med basilikum.

Phumtham sa at han på denne måten vil bevise at risen fortsatt er spiselig, og at lagrene blir auksjonert bort i løpet av denne måneden.

Kilde: The Nation
RSS