Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Alle 143 i ex-Move Forward melder seg inn nytt parti fredag



Alle de 143 tidligere parlamentsmedlemmene fra Move Forward vil sammen melde seg inn i et nytt parti førstkommende fredag for å opprettholde sin status som parlamentsmedlemmer etter dagens oppløsning av det reformistiske partiet, sier Sirikanya Tansakun, tidligere parlamentsmedlem for Move Forward.

Sirikanya bekreftet at alle de 143 tidligere parlamentsmedlemmene fra Move Forward definitivt vil slutte seg til et annet parti i den kommende fredagen, men ville ikke navngi hvilken leir de har planlagt å slutte seg til, slik loven krever.

Sirikanya, en tidligere partilistet lovgiver, forventes i stor grad å bli leder for det aktuelle partiet.

Av totalt 148 tidligere Move Forward-parlamentarikere ble fem umiddelbart fratatt sin plass i parlamentet på grunn av at de hadde opptrådt enten som medlemmer av partiets tidligere eller nåværende hovedstyre mellom 2021 og i dag, hvor de angivelig hadde drevet kampanje for endring av majestetsfornærmelsesloven, også kjent som straffelovens § 112.

Den tidligere Move Forward-leder og tidligere parlamentsmedlem Pita Limjaroenrat å vie seg til politisk relaterte oppgaver, til tross for at han sammen med flere andre ble fratatt sin status som parlamentsmedlem på grunn av oppløsningen av reformistpartiet.

Pita spådde at de tidligere parlamentsmedlemmene fra Move Forward, som ennå ikke har funnet et annet parti å melde seg inn i innen 60 dager for å beholde sin status som parlamentsmedlemmer.

– De vil sannsynligvis vil vinne ved neste parlamentsvalg, slik at de endelig kan danne sin egen regjering etter valget, sa han.

Pita sa at ingen av kollegene hans angret på dagens uheldige fenomen, og at de til syvende og sist insisterte på at de var uskyldige i anklagene om undergraving av regimet, og at de vil fortsette å engasjere seg i politiske aktiviteter enten med eller uten status som parlamentsmedlemmer inntil Thailand blir et virkelig fritt, demokratisk land.

Anslagsvis 14 millioner mennesker stemte på Move Forwards partilistede og valgkretsbaserte kandidater i fjorårets valg, noe som gjorde reformistpartiet til det største folkevalgte partiet med 151 parlamentsmedlemmer.

Den tidligere Move Forward-lederen Chaithawat Tulathon uttrykte bekymring for at dagens kjennelse i forfatningsdomstolen vil være til skade for fremtidige forsøk i parlamentet på å endre den svært omstridte majestetsfornærmelsesloven, samtidig som definisjonene av landets styre med monarken som statsoverhode sannsynligvis vil bli vridd etter innfall fra udemokratiske, mektige elementer.

Øverst: Tidligere Move Forward-parlamentariker Sirikanya Tansakun sammen med andre tidligere parlamentsmedlemmer fra det oppløste partiet på en pressekonferanse i dag, 7. august 2024.

Kilde: Thai Newsroom

RSS