Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Cannabis-nei fører til protester og trusler om søksmål



Regjeringens forslag om å omklassifisere cannabis som narkotika kan ende med gateprotester og gruppesøksmål fra eierne av de tusenvis av cannabisforretningene som har dukket opp over hele Thailand etter avkriminaliseringen for to år siden.

– En fullstendig re-kriminalisering som statsminister Srettha Thavisin beordret onsdag, vil også presse cannabishandelen under jorden, sier Rattapon Sanrak, eier av det Bangkok-baserte apoteket Highland Cafe, skiver Bangkok Post.

Interesseorganisasjonen Writing Thailand's Cannabis Future sier at de vil avholde en demontrasjon mot regjeringens snuoperasjon i Bangkok den 16. mai.

Cannabis har for tiden status som en kontrollert urt, og det er ikke noe direkte forbud mot rekreasjonsbruk, noe som har gjort det mulig for nesten 8.000 dispensarer å åpne siden den ble fjernet fra narkotikalisten i juni 2022.

Sretthas direktiv om å omklassifiere cannabis som et narkotisk middel i kategori 5 vil gjøre det til ulovlig få produsere, selge, importere, eksportere eller besitte planten og bruke den, i henhold til narkotikalovgivningen.

Cannabis til medisinske og helsemessige formål vil fortsatt være tillatt, ifølge statsministeren.

– Vi gjør alt etter boka, men så kommer plutselig boka til å endre seg, sa Rattapon. – Vi forbereder oss på å protestere og forbereder oss på å gå til søksmål dersom det skulle skje.

Den politiske snuoperasjonen er nok et slag mot landets gryende cannabisindustri, etter at avkriminaliseringen ble presentert som en måte å øke landbruksinntektene og velværeturismen på.

Liberal bruk av cannabis ble et hett politisk tema i forkant av valget i fjor. Etter at forsøkene på å etablere reguleringer rundt marihuanaindustrien mislyktes, vokste bekymringen for de sosiale konsekvensene av avhengighet som følge av at stoffet var lett tilgjengelig.

Den politiske reverseringen er en del av det regjerende Pheu Thai-partiets harde kampanje mot narkotika. Tidligere denne uken ga Srettha politiet og lokale myndigheter en frist på 90 dager til å slå ned på narkotika i 25 provinser som anses som "røde soner".

Regler for rekreasjonsbruk?
Bhumjaithai-partiet, som gikk i spissen for avkriminaliseringen under den forrige regjeringen og nå er en del av den nåværende koalisjonen, sa at et lovforslag om å regulere rekreasjonsbruk vil være mer effektivt enn å forby planten helt.

Men Srettha forsvarte utspillet i dag, torsdag, og sa at uansett hva vi bestemmer oss for å gjøre, så gjør vi det for folket.

Landets gryende cannabisindustri har kjempet mot juridiske usikkerheter siden oppstarten, ettersom lovgivere ikke kunne bli enige om hvordan de skulle regulere den. Det første forsøket på å vedta et lovforslag for å kontrollere cannabisbruk i fjor ble blokkert i parlamentet som en del av et politisk spill i forkant av valget.

Det siste forsøket under Srettha-regjeringen på å forby rekreasjonsbruk og stramme inn lisensreglene for planting, salg, eksport og import har blitt stoppet av den byråkratiske prosessen. Et ministerbytte i forrige uke kan føre til ytterligere forsinkelser.

Når landets helsedepartement er ferdig med prosessen med å klassifisere cannabis som et kategori 5-stoff, vil besittelse av cannabis kan det medføre en fengselsstraff på inntil 15 år og en maksimal bot på 1,5 millioner baht.

Cannabisforkjempere oppfordrer helsemyndighetene til å veie fordeler og ulemper ved cannabis opp mot alkohol og sigaretter og bruke vitenskap og fakta for å avgjøre hva som bør være narkotika.

– Den konstante politiske flip-flop vil ikke bare risikere å skade utenlandske investorers tillit, men også skape brede ringvirkninger i hele bransjen, noe som får legitime cannabisbedrifter til å stenge, arbeidere til å miste jobbene og dyrkere til å miste inntektene fra kontantavlingen, sier Rattapon fra Highland Cafe.

– I stedet for å regulere bransjen på en skikkelig måte, velger de å stenge den og gjøre det verre ved å presse bransjen under jorden, sa han.

Øverst: – Vi gjør alt etter boka, men så plutselig skal boka endres, sier Rattapon Sanrak, eier av det Bangkok-baserte apoteket Highland Cafe. (Foto: Highland Cafe)

RSS