Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Restauranteiere: – Malaysierne sløser med ris tross prisøkningen



Importert ris blir stadig dyrere, og i deler av verden er det mangel på korn - men å kaste mat ser ut til å være en inngrodd vane for mange malaysiere, skive avisen The Star.

– Malaysierne er så "rause" med å kaste mat, sier C. Krishnan, visepresident i Malaysian Indian Restaurant Owners Association.

– Det er ofte ris til overs på tallerkenen, enten det er en halv eller en liten porsjon, sier han.

Han forteller at de ansatte alltid finner ris som ikke er spist opp når de rydder av bordene.

Krishnan sier at restaurantene har gjort store anstrengelser for å redusere rissvinnet og dempe effekten av de stigende prisene.

– Dessverre hender det at kunder bestiller mat uten å spise den, legger han til.

Han sier at restaurantene kan se på muligheten for å innføre serveringsalternativer som for eksempel mindre boller med ris.

– Dette vil være et alternativ for de med mindre appetitt, slik at de kan nyte en mindre porsjon til en lavere eller tilsvarende pris, mens kunder som ønsker større porsjoner, kan betale ekstra, sin han.

Krishnan mener at myndighetene bør gjøre mer for å lære folk å spise passende porsjoner og ikke kaste bort mat.

Etter at prisene på importert ris har blitt justert flere ganger den siste tiden, sier han at bedriftseierne nå avventer og ser tiden an.

– Ris pleide å være veldig billig, fra 50sen til RM1 (ca 1,25-2,50 kroner), nå koster det mellom RM2 og RM3 (4,50-6,80 kroner) per porsjon, legger han til.

Krishnan forteller at restaurantene vanligvis må koke 50 kg ris hver dag.

– Det er ikke nødvendig å koke hele mengden om morgenen, så man slipper å kaste bort ris ved å lagre den til neste dag, legger han til.

Che Mamat Chemod, rådgiver i Sahabat Tomyam Prihatin Semalaysia Association, sier også at malaysierne sløser med maten, men at restauranteierne ikke har mulighet til å begrense hvor mye kundene vil ha.

– Vi vil at de skal bestille mer mat, for det er slik vi tjener penger. Men det er nedslående å se at de ikke spiser opp, sier han, og legger til at restauranteierne er i konflikt med dette.

– Med de økende råvarekostnadene håper vi at folk vil sette enda større pris på mat, legger han til.

Che Mamat sier at restaurantene vil tilberede maten basert på kundenes bestillinger for å unngå svinn.

– Vi vil fortsette å koke samme mengde ris hver dag, som kan brukes til stekt ris senere. Vi kan også kjøle ned risen til måltider for de ansatte. Vi ønsker ikke å kaste bort ris, sier han.

Justin Hor Chee Keong, nestleder i Malaysia Selangor and Federal Territory Ku Su Shin Chung Hung Restaurants Association, sier at han har lagt merke til at mange har redusert matinntaket sitt de siste årene, og at forbruket av hvit ris på kinesiske restauranter har gått ned.

– Noen kunder dropper til og med hvit ris helt av helsemessige årsake", legger han til.

– Hvit ris på restauranter serveres i små boller, sier Hor, og legger til at dette vanligvis koster mellom 2,50 og 3 RM (5,70-6,80 kroner).

– Hvis kundene trenger mer hvit ris, kan de bestille en ekstra porsjon, sier han.

Presidenten i Pan Malaysia Koo Soo Restaurants and Chefs Association, Wong Teu Hoon, siterte et kinesisk ordtak: «Hvem vet hvor mye arbeid som ligger bak hvert eneste riskorn?».

Han sa at dette handlet om den tradisjonelle verdien av å ikke kaste bort mat.

Han fortalte at de eldre i mange husholdninger oppmuntret barna til å spise opp all risen.

– For å redusere svinnet, sa han, - serverer noen restauranteiere ris i henhold til antall kunder.

– Det blir bare fylt på mer ris hvis det ikke er nok.

– På kjøkkenet koker de en ny porsjon ris bare hvis det begynner å bli lite igjen. Det tar omtrent 20 minutter å koke ris, så de tilbereder ikke for mye ris for å unngå svinn, sier Wong.

I april opplyste Akmal Nasrullah Mohd Nasir, viseminister for utvikling av lokale myndigheter, at Public Cleansing Management Corporation samlet inn 252.521 tonn fast avfall under ramadan i fjor.

Av dette var ca. 44,5 % matavfall.

Prisen på importert hvit ris økte med 36 % til 3 200 RM (ca 7350 kroner) per tonn, slik Padiberas Nasional Bhd (Bernas) kunngjorde 1. september.

Den 20. juli stanset India eksporten av hvit ris som ikke er basmatiris, for å stabilisere prisene og sikre tilgjengeligheten i landet.

Bakgrunnen for dette var innenlandske bekymringer som stigende matvarepriser, inflasjon og frykt for rismangel på grunn av El Nino-forstyrrelser.

Kilde: The Nation - The Star - Asia News Network
RSS