Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Studie: Høye temperaturer fører til flere dødsfall



En studie som nylig ble publisert i tidsskriftet eBioMedicine, viser at klimaendringer kan øke dødeligheten hos pasienter med hjerte- og karsykdommer, særlig blant sårbare grupper. Dette kommer fram i en kinesisk undersøkelse.

Hjerte- og karsykdommer er dødsårsaken til rundt 19 millioner dødsfall hvert år på verdensbasis, hvorav 5 millioner i Kina. Det er også grunnen til at over 390 millioner av verdens befolkning lider av langsiktige helsekonsekvenser, skriver avisen The Nation.

Studien, som har tittelen "Projecting heat-related cardiovascular mortality burden attributable to human-induced climate change in China", har samlet inn daglige data om dødelighet av hjerte- og karsykdommer og temperatur i 161 kinesiske lokalsamfunn fra 2007 til 2013.

Forskerne fant at den stigende globale temperaturen resulterte i økende varmerelatert hjerte- og kardødelighet fra 2010 og fremover, da varmen var ansvarlig for 31 % av dødsfallene som følge av hjerte- og karsykdommer. De anslo at de varmerelaterte dødsfallene av hjerte- og karsykdommer fra 2030- til 2090-tallet ville være 1,6-1,9 ganger høyere enn på 2010-tallet, eller ca. 70-90 % høyere, selv under scenarier med de laveste karbonutslippene i Kina alene.

Forskerne la til at personer i "sårbare grupper", f.eks. personer som har hatt hjerneslag, kvinner, eldre, folk som bor på landsbygda og personer med lavere utdanningsnivå, vil være mer utsatt for høye temperaturer i fremtiden.

Studien konkluderte med at menneskelige aktiviteter vil forsterke den fremtidige byrden av varmerelaterte hjerte- og karsykdommer betydelig. De foreslo at aktive tiltak for å tilpasse seg og redusere den fremtidige oppvarmingen, særlig reduksjon av karbonutslipp, kan gi betydelige helsefordeler for pasienter med hjerte- og karsykdommer.

Kilde: The Nation

RSS