Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Ny admiral støtter kjøp av kinesisk ubåt



Thailands nyutnevnte marinesjef, admiral Jirapol Wongwit, sa at marinen vil fortsette med sitt ubåtkjøp med Kina. Nå skal den hittil motorløse forkasten utstyres med en kinsisk motor.

Etter mandagens overtakelse av kommandoen sa admiral Jirapol at han vil be om et møte med visestatsminister og forsvarsminister Phumtham Wechayachai for å forklare planen.

Han sa at ubåtprosjektet er en viktig del av marinens strategi for kapasitetsbygging, og at han har til hensikt å ta opp eventuelle bekymringer forsvarsministeren måtte ha.

– Marinen er også forberedt på å forsvare ordningen overfor alle parter i Parlamentet for å sikre at alle forstår hvordan ubåtprogrammet er avgjørende for å opprettholde maritim sikkerhet, sa han.

Admiral Jirapol sa imidlertid at han ville be ubåtledelsen om å orientere ham om fremdriften i prosjektet, etter at han først hadde diskutert det med sin forgjenger, admiral Adung Pan-iam, under vaktoverleveringen.

China Shipbuilding & Offshore International Co (CSOC) fikk i oppdrag å bygge ubåten for 13,5 milliarder baht i henhold til en avtale mellom den thailandske regjeringen og China Shipbuilding & Offshore International Co (CSOC).

Byggingen var angivelig halvveis ferdig da den ble forsinket på grunn av pandemien, og deretter satt på vent på grunn av et motorproblem. Den opprinnelige avtalen, som ble undertegnet i mai 2017, forutsatte en tyskprodusert dieselmotor. Planen ble imidlertid endret etter at Tyskland nektet å selge motoren til Kina fordi den ble betegnet som en militær/forsvarsvare.

Når det gjelder marinens fregattanskaffelsesplan, sa admiral Jirapol at den nye fregatten også er en del av marinens strategi for kapasitetsbygging, og hvis regjeringen er enig i den, bør prosjektet fortsette.

– Hvis regjeringen sier at de bør settes på vent, vil kapasiteten vår bli redusert. ... , sa han.

Marinen ba om 17 milliarder baht fra 2024-budsjettet for å finansiere fregatten, som de planla å bruke i løpet av de neste fem årene. Komiteen i Representantenes hus som behandlet budsjettforslaget for 2024, avviste imidlertid anmodningen, og marinen planla å søke om en bevilgning i statsbudsjettet for 2026.

Øverst: Dette arkivbildet fra 3. september 2023 viser CNS 'Chang Cheng', en ubåt som ble brukt i en thailandsk-kinesisk militærøvelse i Chon Buri-provinsen. (Foto: Den kongelige thailandske marinen)

Kilde: Bangkok Post

RSS