Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

14. august er skjebnedagen for Thailands statsminister



Konstitusjonsdomstolen kunngjorde onsdag at de vil avsi sin kjennelse 14. august i en sak om avskjedigelse av statsminister Srettha Thavisin.

– Forfatningsdomstolen har vurdert og funnet at saken er en juridisk sak, og at det foreligger tilstrekkelig bevis for å avgjøre saken, heter det i en uttalelse.

Saken mot Srettha Thavisin kom etter at 40 militært utnevnte senatorer i mai klaget saken inn for grunnlovsdomstolen, som senere godtok klagen. Saken gjelder den kontroversielle utnevnelsen av politikeren Pichit Chuenban som minister ved statsministerens kontor.

Senatorene spurte domstolen om Srettha og Pichit burde avsettes i henhold til paragraf 170 (4) og (5) i charteret, som omhandler statsråders etikk.

Pichit ble dømt til seks måneders fengsel i 2008, og sonet sammen med to kolleger etter at de hadde forsøkt å bestikke embetsmenn i høyesterett ved å gi dem en papirpose med to millioner baht i en matboks. Kritikerne mente at han var uskikket til å fungere som minister.

Pichit trakk seg like før domstolen godtok begjæringen, noe som ble sett på som et forsøk på å skåne Srettha for en rettslig strid. Domstolen har gått med på å behandle saken mot Srettha, men har avvist saken mot Pichit fordi han allerede har trukket seg.

Eiendomsmagnaten Srettha har nektet for å ha gjort noe galt, og sa at utnevnelsen var i henhold til reglene.

Den 7. juni leverte statsministeren sitt forsvar til forfatningsdomstolen, men avviste å diskutere detaljene i sin argumentasjon da han ble spurt om han kunne dele dem med media.

– Det er mer en avklaring. Jeg har plikt til å klargjøre, og jeg tror jeg har dekket alt, sa han.

Avsettelsen av Srettha kan kaste Thailand ut i usikkerhet og vil kreve at parlamentet velger en ny statsminister, noe som kan sette regjeringspartiet Pheu Thai opp mot koalisjonspartnerne i det som kan resultere i en omveltning av regjeringsalliansen og en omlegging av regjering og politikk.

Øverst: Srettha Thavisin får vite 14. august om han får fortsette som statsminister. Innfelt: Pichit Chuenban, advokat for tidligere statsminister Thaksin Shinawatra. (Begge foto: Chanat Katanyu)

Kilde: Bangkok Post




RSS