Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Tunnel fra andre verdenskrig funnet i Kanchaburi



En 35 meter lang flukttunnel som ble bygget under andre verdenskrig, har blitt oppdaget i Sangkhla Buri-distriktet i denne vestlige provinsen.

Tunnelen ble oppdaget ca. 100 meter fra hovedvei 323 (Sangkhla Buri - Three Pagoda Pass) tidligere denne uken av Marnchai Wattanakaran og Srawut Saisungsiripong, lokale forskere på den beryktede dødsruten i Sangkhla Buri-området.

Srawut sier at tunnelen, som er 2 meter bred og ca. 1,8-1,9 meter høy, er hugget ut gjennom en høyde over en strekning på ca. 35 meter. I den andre enden av tunnelen er det fruktbar skog.

– Tunnelen ble bygget av krigsfanger under andre verdenskrig, og vi har funnet spor etter hakker, brekkjern og hakker som ble brukt som graveverktøy, sier Srawut. – Tunnelens indre er fortsatt i relativt god stand. Det er bare jorden ved tunnelmunningene som har kollapset.

Han mener at tunnelen ble brukt som tilfluktssted fra flyangrep da japanske tropper bygde en jernbanelinje fra Bann Songaria til grenseovergangen Three Pagodas Pass inn i Myanmar. Den svarte røyken fra lyktene etterlot flekker som fortsatt er synlige på tunnelveggene.

– Tunnelen er fortsatt sterk fordi den er konstruert med stolpestrukturer for hver annen meter, og undergrunnen i området er kompakt og fast, forklarer Srawut.

Srawut og Marnchai oppfordret berørte myndigheter til å utforske tunnelen nærmere og utvikle den til et sted for naturvern, utdanning og turisme.

Samtidig sa det lokale parlamentsmedlemmet Panom Pokaew at han vil besøke tunnelen i neste måned og diskutere med andre instanser hvordan området kan utvikles for turisy- og utdanningsformål.

Øverst: Forskeren Srawut Saisungsiripong står inne i en tunnel bygget under andre verdenskrig som han og kollegaen oppdaget i Sangkhla Buri-distriktet i Kanchanaburi tidligere denne uken. (Foto: Piyarach Chongcharoen)

Kilde: Bangkok Post
RSS