Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Øker prispresset på thailandsk ris



India forbereder seg på å gjenoppta eksporten av hvit ris som ikke er basmatiris, ettersom landets lagre av kornet øker og bøndene gjør seg klare til å høste en ny avling. Ifølge en regjeringsordre er det satt en minstepris for eksport av denne typen ris på 490 dollar per tonn.

Samtidig har India redusert eksporttollen på parboiled ris fra 20 % til 10 %, noe som forventes å senke eksportprisene, øke volumet av eksport og presse konkurrerende land som Thailand, Vietnam, Pakistan og Myanmar til å senke sine priser.

India innførte i 2023 ulike begrensninger på riseksporten, som ble videreført i 2024, for å holde de lokale prisene stabile før valget i april-juni. Tidligere denne måneden ble en minstepris for eksport av basmatiris fjernet for å støtte bønder som hadde vanskeligheter med å få tilgang til viktige utenlandske markeder som Europa, Midtøsten og USA.

Prisene på thailandsk ris falt til det laveste nivået på 14 måneder denne uken på grunn av lav etterspørsel og konkurranse fra billigere rivaler, mens indiske priser økte på grunn av en sterkere rupi, til tross for svak etterspørsel fra asiatiske og afrikanske kjøpere. Den thailandske referanseprisen for 5 % brutt ris ble notert til 560 dollar per tonn, det laveste nivået siden juli 2023, ned fra 565 dollar uken før.

Etterspørsel fra Indonesia har vært til stede, men mange konkurrenter har valgt å kjøpe ris fra andre eksportører til lavere priser. Samtidig kan svekkelsen av thailandske baht bidra til å redusere prisene ytterligere, og effekten av valutaendringene på eksporten forventes å merkes i løpet av de neste månedene, spesielt innen landbruksvarer.

RSS