Stacks Image 919

Thailand opphever unntakstilstanden i deler av det sørlige Thailand



Thailand har nylig besluttet å oppheve unntakstilstanden i enkelte distrikter i de urolige sørlige provinsene. Denne regionen, som lenge har vært plaget av et muslimsk opprør, har vært underlagt disse unntakstiltakene i nesten to tiår.

Unntakstiltakene har vært kontroversielle på grunn av anklager om brudd på menneskerettighetene. I denne artikkelen ser vi nærmere på årsakene til beslutningen, konsekvensene for lokalbefolkningen og de bredere implikasjonene for fredsforhandlingene.

Bakgrunnen for unntakstilstanden
I 2005 innførte Thailand et dekret om unntakstilstand i de tre sørligste provinsene, som har en betydelig majoritet av etniske malay-muslimer. Dekretet ga sikkerhetsstyrkene fullmakt til å arrestere mistenkte uten siktelse i opptil 30 dager og ga dem juridisk immunitet for handlinger utført i tjenesten.

I tillegg fikk myndighetene vide fullmakter til å sensurere nyheter og informasjon. I tillegg til unntakstilstanden ble det også innført unntakstilstand og lov om indre sikkerhet i disse regionene.

I løpet av årene har Thailand gradvis opphevet unntakstilstanden i 10 distrikter, og nylig ble det besluttet å oppheve den i ytterligere tre distrikter i hver av de tre sørligste provinsene.

Nedgang i antall opprørsangrep fører til opphevelse av unntakstilstanden
Regjeringens talsmann, Rudklao Intawong Suwankiri, uttalte at beslutningen om å oppheve unntakstilstanden i disse distriktene var basert på en betydelig nedgang i voldelige hendelser de siste årene.

Selv om mer enn 7.300 mennesker har mistet livet og 13.600 er blitt skadet i opprøret siden 2004, har det vært en jevn nedgang i antall voldelige hendelser, fra 1.850 i 2012 til bare 158 det siste året.

Visestatsminister Somsak Thepsutin, som leder et rådgivende panel for unntakstilstanden, uttrykte håp om at flere distrikter vil følge etter i løpet av det kommende året.

Menneskerettighetsproblemer og kritikere av unntakstilstanden
Unntakstilstanden har imidlertid blitt kraftig kritisert for å muliggjøre brudd på menneskerettighetene, og kritikerne mener at den har skjermet politi og soldater fra ansvar for påståtte lovbrudd.

Amnesty International og andre menneskerettighetsgrupper har dokumentert påstått tortur og mishandling av fanger, noe som har ført til lidelser blant lokalbefolkningen.

I det amerikanske utenriksdepartementets menneskerettighetsrapport om Thailand fra 2022 heter det at "offisiell straffefrihet fortsatt er et problem, særlig i de sørligste provinsene".

Pågående utfordringer og konsekvenser for fredsforhandlingene
Noen ser beslutningen om å oppheve unntakstilstanden i disse distriktene som et positivt skritt fremover. Likevel er flere lover med skjerpede sikkerhetsbestemmelser, inkludert unntakstilstand og loven om indre sikkerhet, fortsatt på plass.

Amnesty International og andre har oppfordret Thailand til å oppheve alle disse tre lovene i hele den sørlige regionen og følge den sivile lovgivningen.

Selv om regjeringens tiltak kan få støtte fra enkelte buddhister i området, som ser på unntakstilstanden som en kilde til trygghet, er den fortsatt omstridt blant mange menneskerettighetsforkjempere.

Det pågående opprøret i Sør-Thailand har vært gjenstand for sporadiske fredsforhandlinger. Det er likevel ikke sikkert at den nylige opphevelsen av unntakstilstanden i bare noen få distrikter vil ha noen vesentlig innvirkning på fredsforhandlingene, ettersom den ikke signaliserer noen vesentlig endring i regjeringens tilnærming til opprøret og menneskerettighetsproblemene.

Thailands beslutning om å oppheve unntakstilstanden i enkelte distrikter i de urolige sørlige provinsene er en blandet utvikling som innebærer en nedgang i opprørsvolden, men som samtidig gir grunn til bekymring for menneskerettighetene og behovet for en mer helhetlig tilnærming til fred og sikkerhet i regionen.

Kilde: CTN News
RSS 


Slik ser du norsk TV i Thailand