Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Salween Press: Thaksin hadde samtaler med væpnede etniske grupper



Salween Press i Myanmar meldte i et Facebook-innlegg i går kveld at tidligere statsminister og de facto Pheu Thai-sjef Thaksin Shinawatra hadde hatt samtaler med representanter for noen etniske væpnede grupper samt National Unity Government (NUG), Myanmars eksilregjering, om å bidra til å få slutt på den landsomfattende væpnede konflikten, ifølge Thai Newsroom.

Den omfattende væpnede kampen mot juntaen i Myanmar begynte etter at hæren avsatte Aung San Suu Kyis valgte regjering i februar 2021 og undertrykte ikke-voldelige protester for en tilbakevending til demokratisk styre. Kampene har drevet millioner av mennesker på flukt og ødelagt økonomien.

Salween Press skrev i sitt innlegg at Thaksin hadde møtt representanter for Karen National Union (KNU), Restoration Council of Shan State (RCSS), Karenni National Progressive Party (KNPP), Kachin National Organization (KNO) og NUG i løpet av mars og april.

Disse samtalene fant sted på et tidspunkt da juntaen i Myanmar har lidd tap på slagmarken siden oktober i fjor, da Arakan-hæren i går kunngjorde at den hadde erobret en militærkommando og tatt hundrevis av juntafolk til fange i den vestlige delstaten Rakhine, det siste slaget mot militæret.

Statsminister Srettha Thavisn har sagt at dette er et godt tidspunkt for å møtes og forhandle.

Thaksin har et godt forhold til juntalederne i Myanmar og har gode politiske og økonomiske visjoner, og noen observatører ser på ham som den rette personen til å gripe inn i Myanmars anliggender, skriver Salween Press i sitt innlegg.

Thaksin mener at utenlandske arbeidere er en viktig menneskelig ressurs for veksten i den thailandske økonomien, og har en gang vurdert å la flyktninger på grensen til Thailand få lov til å arbeide lovlig i landet.

Øverst: Tidligere statsminister og de facto Pheu Thai-sjef Thaksin Shinawatra i Chiang Mai under Songkran-festivalen. Foto: Thai Rath

Kilde: Thai Newsroom

RSS