Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Ekspert: – Mange supervarme dager er en klimavåkner for Thailand



– Antallet supervarme dager har økt for hvert år i Thailand, og i år har antallet dødsfall på grunn av heteslag fordoblet.

Av Thai PBS World's General Desk

De globale temperaturene har økt siden den industrielle revolusjonen, påpeker Dr. Witsanu Attavanich, foreleser ved Kasetsart University og ekspert på klimaendringer.

– I år opplever verden den høyeste gjennomsnittstemperaturen på 175 år, sier han.

I Thailand døde minst 30 mennesker av heteslag i løpet av de to første månedene av årets varme sesong (mars-april), ifølge rapporter fra helsedepartementet. Dette står i kontrast til 37 dødsfall som ble registrert i løpet av hele den varme sesongen (mars-juni) i fjor.

Verdens helseorganisasjon anslår at rundt 14.000 eldre thaier vil dø på grunn av varmerelaterte problemer innen 2080.

– Vi har kanskje overlevd den varmeste dagen i 2024, men vi vil oppleve varmere dager i lengre perioder i fremtiden, advarte Witsanu.

Prognosene tyder på at Thailands glohete somre kan komme til å vare helt til oktober i fremtiden, i stedet for å avta i juni når regnet kommer.

Tidligere steg temperaturen til over 35 grader i bare 10-15 dager i året i Bangkok, påpekte Assoc Prof Dr. Seree Supharatid, direktør for Rangsit University's Climate Change and Disaster Center.

Men dagens trender tyder på at antallet supervarme dager sannsynligvis vil øke til tre måneder hvert år i overskuelig fremtid, legger han til.

– Klimaendringene påvirker Thailand, og nå må vi lære oss hvordan vi kan tilpasse oss og overleve i det stadig høyere temperaturer, sier han.

Værvarslingsmodeller viser at Thailand kan komme til å nå temperaturer på 50 grader i løpet av de neste 60 årene, noe som vil slå den nåværende rekorden på 44,6 grader.

Global oppvarming forverrer ulikhetene
Witsanu sa at stigende globale temperaturer også vil forverre ulikhetene, siden fattigere mennesker vil ha færre midler til å håndtere konsekvensene av klimaendringene.

Småbønder vil for eksempel ikke ha råd til nye avlingsarter som tåler varmere værforhold, eller vanningssystemer som reduserer virkningen av tørke. Derfor må myndighetene øke innsatsen for å dempe konsekvensene av klimaendringene for dem, sier han.

– Gårder som ligger i soner med god vanning, kan ha to eller tre vekstsesonger hvert år.

Men gårder utenfor disse sonene klarer kanskje bare én. Etter at de har sådd frøene, har de ingen garanti for en vellykket innhøsting på grunn av ustabile værforhold."

Andre konsekvenser
Listen over konsekvenser av klimaendringene er lang. Witsanu advarte for eksempel om at Thailands turistindustri kan bli hardt rammet av de stigende temperaturene.

– Hvis turistene synes det er for varmt i Thailand, vil de bare velge reisemål med bedre vær", sier foreleseren, som også har en mastergrad i økonomi.

Korallbleking som følge av stigende temperaturer vil redusere attraksjonskraften til Thailands mange dykkerdestinasjoner, mener han.

– Når det skjer, vil turistbedriftene merke det på kroppen.

Witsanu advarte om at Thailand også risikerer store oversvømmelser, slik som flommen som rammet De forente arabiske emirater i midten av april.

El Niño-fenomenet, som skyldes varmere havtemperaturer enn gjennomsnittet i deler av Stillehavet, fikk skylda for flommen i Dubai

Den høyere havtemperaturen tilfører atmosfæren mer fuktighet, noe som øker sannsynligheten for kraftig nedbør.

Noen områder i Dubai registrerte mer enn 250 mm regn på mindre enn 24 timer, den kraftigste nedbøren på 75 år.

– Vi vet at lignende oversvømmelser vil skje i Thailand. Det er bare et spørsmål om når, sier Witsanu.

FNs klimapanel har gjentatte ganger advart om at klimaendringene vil få mer alvorlige konsekvenser i årene som kommer.

Og studier tyder på at Thailand vil være blant de landene som blir hardest rammet, siden landbruket fortsatt er ryggraden i økonomien.

– For tiden jobber en tredjedel av Thailands arbeidsstyrke i landbrukssektoren, som er sårbar for klimaendringene, forklarer Witsanu.

Hvis landets landbrukssektor svikter, vil også eksportsektoren og matsikkerheten være i fare, la han til.

– Karbonkreditter vil ikke stanse oppvarmingen
Witsanu sa at selv om investeringer i karbonkreditter bidrar til å redusere utslippene av klimagasser, vil det ikke beskytte verden mot å bli varmere i fremtiden.

– Når drivhusgassene først er i atmosfæren, blir de værende der i opptil 200 år. Så konsekvensene vil helt sikkert merkes i lang tid fremover, legger han til.

Men karbonkreditter i prosjekter som reduserer, unngår eller fjerner utslipp, kan redusere effekten av klimaendringene på lang sikt, sier han.

Hva kan Thailand gjøre?
Witsanu sier at den thailandske regjeringen ikke tar kampen mot klimakrisen på alvor.

Han påpekte at mens mange land har satt seg som mål å oppnå netto nullutslipp innen 2050, har Thailand satt sitt mål til 2065.

– Jeg er ikke engang sikker på om regjeringen faktisk vil forfølge dette målet, sa foreleseren.

Regjeringen er imidlertid i ferd med å utarbeide et lovforslag om klimaendringer.

Dette lovforslaget har som mål å redusere utslippene av klimagasser og forberede landet, og spesielt småbønder, på konsekvensene av klimaendringene.

Regjeringen har også lovet å oppnå karbonnøytralitet eller redusere karbonutslippene innen 2050.

Ekstrem tørke og flom

Witsanu råder thailandske bønder til å utsette starten på plantesesongen i år fordi regnet er ventet å komme sent. På grunn av El Niño er det ventet lite nedbør i mai og mindre enn vanlig fra juni til august.

Men når La Niña kommer i september, kan Thailand forvente mer regn enn gjennomsnittet.

– Nedbøren vil sannsynligvis nå en topp i september, så vi må passe oss for oversvømmelser den måneden, sier han.

Verdens meteorologiorganisasjon har understreket omfanget av klimapåvirkningene det siste halve århundret.

Fra 1970 til 2021 ble verden rammet av 3.612 katastrofer som kan tilskrives ekstreme vær-, klima- og vannforhold, med 984.263 dødsfall og økonomiske tap på 1,4 billioner dollar, ifølge organisasjonens siste rapport.

EUs Copernicus Climate Change Service (C3S) sier at mars i år var den varmeste måneden verden noensinne har opplevd.

Ifølge C3S lå den gjennomsnittlige overflatetemperaturen i mars på 14,14 grader, eller 0,73 grader over gjennomsnittet for perioden 1991-2020 og 0,1 grader over den forrige høyeste temperaturen i mars i 2016.

Overflatetemperaturen måles 2 meter over bakken eller havoverflaten.

Den globale gjennomsnittstemperaturen de siste 12 månedene (april 2023-mars 2024) har vært den høyeste som er registrert, 0,7 grader over gjennomsnittet for perioden 1991-2020 og 1,58 grader over det førindustrielle gjennomsnittet for perioden 1850-1900.

Av Thai PBS World's General Desk
RSS