Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Nytt søvnsystem gir håp til søvnapnépasienter i Thailand



iNAP Sleep Therapy System har som mål å redusere helserisikoen forbundet med søvnapné, og eksperter anbefaler også livsstilsendringer for å lette symptomene.

Søvnapné, en potensielt alvorlig søvnforstyrrelse som kjennetegnes av pustepauser under søvnen, rammer rundt 936 millioner mennesker på verdensbasis, ifølge det amerikanske National Council on Ageing.

Studier viser at de som snorker, har 94 % høyere risiko for å utvikle denne tilstanden.

Bare i Thailand lider 3 millioner mennesker av søvnapné.

Ifølge Royal College of Otolaryngologists - Head and Neck Surgeons of Thailand snorker rundt 25 % av thailenderne, og 5 % av dem har utviklet søvnapné.

Søvnapné er en alvorlig tilstand som øker risikoen for plutselig død, hjerneslag, hjertesykdom, diabetes, lammelser og høyt blodtrykk på grunn av avbrutt pusting og periodisk oksygenmangel under søvnen.

Nytt system for søvnterapi
For å løse dette økende helseproblemet lanserte Vimut Hospital, i samarbeid med Namwiwat Medical Corporation (NAM), torsdag iNap Sleep Therapy System, det første apparatet i Thailand som behandler snorking og søvnapné.

Wiroj Chaiterdkiat, direktør og administrerende direktør i NAM, fremhevet folks økende bevissthet om søvnkvalitet og risikoen ved mangel på søvn.

Research And Markets, et ledende markedsundersøkelsesfirma, viser at det globale markedet for medisinsk utstyr til behandling av søvnapné forventes å nå 9,95 milliarder USD innen 2030, en vekst på 7,34 % fra 2024. Markedet var i fjor verdsatt til 6,06 milliarder dollar.

iNap Sleep Therapy System benytter oral undertrykksbehandling for å redusere obstruksjoner i de øvre luftveiene, som er den primære årsaken til snorking. Den bruker skånsomt sug for å opprettholde riktig tunge- og vevsposisjon, noe som gjør det lettere å puste naturlig under søvn.

Apparatet er godkjent av både det thailandske og amerikanske FDA samt myndighetene i Taiwan, og er anerkjent for sin effektivitet og sikkerhet ved behandling av søvnapné.

Atferdsmessige justeringer
Dr. Kawinyarat Jitaroon, spesialist i otolaryngologi og allergi ved Vimut sykehus, sier at søvnproblemer er et betydelig helseproblem som forverres av stress, søvnløshet og dårlig søvnkvalitet.

Legen påpekte at alvorlig snorking, spesielt når den ledsages av obstruktiv søvnapné, kan ha alvorlige konsekvenser for helsen.

– Snorking kan forekomme i alle aldre, men det er vanligere blant voksne, særlig menn og overvektige personer. Alvorlig snorking med apné, eller obstruktiv søvnapné, oppstår når de øvre luftveiene blir trangere på grunn av anatomien i svelgmuskulaturen, eller når tungen blokkerer luftveiene. Dette fører til at oksygenet ikke når frem til lungene og forsyner hjernen og andre organer. Pasientene opplever lave oksygennivåer og opphopning av karbondioksid, noe som fører til at de gisper under søvnen eller våkner opp og føler seg trøtte og uopplagte", forklarer legen.

– Denne konstante trettheten kan føre til høyt blodtrykk, hjertesvikt, atrieflimmer, diabetes type 2, hjerneslag, depresjon og fedme.

For å redusere snorking og søvnapné anbefaler legen livsstilsjusteringer som f.eks:
  • Vektnedgang, kostholdskontroll og regelmessig mosjon 
  • Unngå alkohol 
  • Sove på siden 
  • Sørge for tilstrekkelig søvn 
Overvåking av symptomer
Personer som opplever hyppig snorking, gisping etter luft under søvnen, vedvarende tørrhet i munn og svelg om morgenen eller regelmessig hodepine om morgenen, bør oppsøke lege.

Det kan være nødvendig med en søvnundersøkelse (polysomnografi) for å analysere søvnens kroppsfunksjoner og finne passende behandlingsalternativer for et sunnere liv.

Kilde: The Nation

RSS