Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Thailand tillater likekjønnet ekteskap



Thailand blir det første landet i Sørøst-Asia som anerkjenner likekjønnede ekteskap, etter at loven om likekjønnede ekteskap ble vedtatt i overhuset tirsdag og nå er på vei til å bli promulgert før den skal tre i kraft i løpet av de neste månedene.

LHBTQ+-forkjempere applauderte da senatet stemte 130-4 for å vedta loven i siste behandling, med 18 avholdende stemmer. De beskrev utviklingen som en seier i deres lange kamp for like rettigheter.

Forkjemperne som samlet seg i parlamentet tirsdag for å overvære senatets siste behandling av lovforslaget og avstemningen, brøt ut i jubel da de hørte resultatet.

Den nye loven gjør det mulig for to personer som er 18 år eller eldre å registrere ekteskapet sitt og få de samme fordelene og rettighetene som heterofile par. Lovforslaget bruker kjønnsnøytrale begreper for et ektepar som "to individer" i stedet for "en mann og en kvinne", og deres juridiske status endres fra "mann og kone" til "ektefeller".

LHBTQ+-personer fra alle land kan registrere ekteskapet sitt i Thailand. Utenlandske likekjønnede ektepar vil ha rett til ektefellevisum når lovforslaget trer i kraft.

Lovforslaget vil bli sendt videre til regjeringen og deretter til kongelig godkjennelse.

Loven vil tre i kraft innen 120 dager etter at den er publisert i Royal Gazette, noe som gjør Thailand til det tredje landet i Asia som anerkjenner likekjønnede ekteskap etter Nepal og Taiwan.

Senator Kamnoon Sidhisamarn, i egenskap av talsmann for senatets spesialkomité som har vurdert lovforslaget, beskrev det som en seier for forkjemperne for like rettigheter.

– Arbeidet med å få på plass en lov om likekjønnet ekteskap startet for 23 år siden. Vedtaket av loven på tirsdag markerte et nytt kapittel i Thailands historie, sier Tunyawaj Kamolwongwat, som står på listen til Move Forward Party.

Kilde: Bangkok Post

RSS