Thailand vil lempe på reglene for utenlandsk bedriftseierskap
23.04.2025
Den thailandske regjeringen har i prinsippet blitt enige om å endre loven om utenlandsk eierskap for å redusere restriktive reguleringer og skape et mer investorvennlig miljø.
Lovreformkommisjonen oppfordret til en oppdatering av den 25 år gamle loven, og hevdet at den i for stor grad beskyttet lokale bedrifter og var utdatert i dagens økonomiske landskap.
Etter at denne anbefalingen ble godkjent, ga regjeringen i går, tirsdag, handelsdepartementet i oppdrag å utarbeide et utkast til endringer som tar sikte på å fjerne regler og forskrifter som hindrer landets økonomiske vekst.
– Denne endringen er spesielt viktig for startup-sektoren, som er svært avhengig av ny teknologi og økte utenlandske investeringer, som talsmann for regjeringen, Karom Polpornklang, bemerket.
Ifølge kommisjonen, som opererer under statsrådet (regjeringens juridiske myndighet), bør alle reguleringer som hindrer utviklingen av fremtidige bedrifter og industrier - som anses som potensielle viktige bidragsytere til landets BNP - revideres.
De foreslåtte endringene har allerede fått tilslutning fra finans-, handels-, innenriks- og arbeidsdepartementene, samt fra det nasjonale rådet for økonomisk og sosial utvikling og investeringsstyret, opplyser Karom.
Finansdepartementet har spesielt fremhevet det presserende behovet for endringer når det gjelder hvilke typer virksomheter som er tillatt for utlendinger å drive i Thailand, og hvor stor andel av aksjene som må eies av thailandske statsborgere.
I dag kan utlendinger maksimalt eie 49 prosent av et selskap registrert i Thailand, og mange bransjer er forbeholdt thailandske statsborgere.
Denne begrensningen på 49 % har ført til at utlendinger i flere tilfeller har engasjert thailandske stråmenn til å eie aksjer på deres vegne.
Derfor har handelsdepartementet nå fått i oppgave å fastsette en mer tiltalende eierskapsgrense.
Det nye regelverket vil flytte fokus fra å «beskytte» thailandske næringslivsaktører til å «støtte» dem, slik at de blir bedre i stand til å konkurrere med både thailandske og utenlandskeide bedrifter, som Karom understreker.
Kilde: Bangkok One News