Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

USA: – Oppløsning av Move Forward fratar 14 millioner thaier stemmeretten



Forfatningsdomstolens beslutning i går om å oppløse opposisjonspartiet Move Forward har fratatt stemmeretten til de over 14 millioner thaiene som stemte på partiet i fjorårets valg, og reiser spørsmål om deres representasjon i Thailands valgsystem, sa det amerikanske utenriksdepartementet i en uttalelse i går.

I uttalelsen heter det også at dommen setter Thailands demokratiske fremgang i fare og er i strid med det thailandske folkets ønske om en sterk demokratisk fremtid.

«USA tar ikke stilling til støtte for noe politisk parti, men som en nær alliert og venn med dype og varige bånd oppfordrer vi Thailand til å iverksette tiltak for å sikre en fullt ut inkluderende politisk deltakelse og for å beskytte demokratiet og forenings- og ytringsfriheten», heter det i uttalelsen.

Samtidig sier Elaine Pearson, direktør for Human Rights Watch (HRW) i Asia, at saken mot partiet Move Forward, som ble innledet av valgkommisjonen, var «en bløff helt fra starten av», og at domstolens kjennelse er et hardt slag mot Thailands vaklende forsøk på å gjenopprette et demokratisk styre etter mange år med militærdiktatur.

– Oppløsningen av partiet bryter med medlemmenes rett til ytringsfrihet, foreningsfrihet, forsamlingsfrihet og demokratisk representasjon og deltakelse, som er garantert i henhold til den internasjonale konvensjonen om sivile og politiske rettigheter, som Thailand ratifiserte i 1996, sier HRW.

HRW oppfordret USA, Storbritannia, EU, Australia, Japan og Sør-Korea til å formidle offentlig til den thailandske regjeringen at domstolens avgjørelse er uforenlig med Thailands søknad om medlemskap i FNs menneskerettighetsråd for 2025-27.

– FN og berørte regjeringer bør fordømme Move Forward-partiets oppløsning som et kraftig tilbakeslag for den politiske pluralismen i Thailand, sier Pearson.

Kilde: Thai PBS
RSS