Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Den internasjonale lese- og skrivedagen bryter tabuer i Thailand



I går, søndag, markerte UNESCO den internasjonale lese- og skrivekyndighetsdagen, en dag som er anerkjent av UNESCO for å understreke lese- og skriveferdighetens rolle i personlig utvikling og samfunnsdeltakelse.

Lese- og skriveferdigheter spiller en avgjørende rolle når det gjelder å få tilgang til kunnskap og forme fremtiden. Ved den danske ambassaden i Thailand arbeides det for å støtte utdanning og myndiggjøring gjennom lesing.

Denne våren lanserte den danske ambassaden i Thailand, i samarbeid med @BarefootBanana, den første thailandske oversettelsen av den danske boken «Det er bare blod» av Louise T. Sjørvad og Jette Sandbæk. Boken tar for seg menstruasjon, et tema som ofte er omgitt av kulturelle tabuer i Thailand. Menstruasjon blir ofte sett på som urent, til tross for at det er en naturlig biologisk prosess.

I Thailand fraråder tradisjonelle forestillinger kvinner å gå inn i hellige rom eller delta i fysiske aktiviteter som Muay Thai mens de menstruerer. Disse skikkene, som er påvirket av historiske kulturelle holdninger, påvirker kvinners selvtillit, helse og sosiale deltakelse. Slike praksiser bidrar til en sirkel av skam og taushet rundt menstruasjon.

Den thailandske utgaven av «Det er bare blod» har som mål å utfordre disse tabuene. Den søker å gi unge jenter kunnskap om kroppen sin, motvirke myter om menstruasjon og oppmuntre til åpen dialog. Ved å fremme leseferdighet og tilgang til bøker som tar opp samfunnsspørsmål, håper initiativet å skape et mer inkluderende miljø og styrke kvinner og jenter i Thailand.

Den internasjonale leseferdighetsdagen er en påminnelse om at leseferdighet ikke bare handler om å lese. Det har potensial til å skape samfunnsendringer og fremme likestilling.

Kilde: ScandAsia
RSS