Stacks Image 903

Cannabis-bruk i Thailand møter ny motstand



Thailands nyvalgte statsminister Srettha Thavisin gikk fredag ut mot rekreasjonsbruk av cannabis, men sa at hans regjering vil opprettholde regler som favoriserer medisinsk bruk.

Thailand ble det første landet i Sørøst-Asia som avkriminaliserte cannabis i fjor, men bare en uke senere innførte landet i all hast en rekke fragmenterte regler for å begrense uregulert bruk, særlig blant unge, skiver CTN-News.

– Medisinsk cannabis vil være i fokus i cannabispolitikken. Jeg er uenig i rekreasjonsbruk, erklærte han i et intervju med det thailandske nyhetsnettstedet The Standard.

Sretthas parti Pheu Thai leder en koalisjonsregjering bestående av 11 partier som tiltrådte i august. Under den forrige regjeringen fikk den største partneren, Bhumjaithai-partiet, gjennomslag for avkriminalisering av cannabis.

Begge partiene har uttalt at de kun går inn for medisinsk bruk.

I løpet av de neste årene forventes landets cannabissektor å få en verdi på opptil 1,2 milliarder dollar, og det vil dukke opp tusenvis av utsalgssteder i turistområdene.

– Narkotikamisbruk er et stort problem i landet som ikke har blitt tatt takk i ... cannabis må brukes medisinsk, sier Srettha til Reuters.

Srettha, som også er finansminister, skisserte økonomiske tiltak for å øke forbruket og utgiftene i en situasjon der Sørøst-Asias nest største økonomi sliter med å komme på fote igjen.

– Dette er en målrettet politikk, det innenlandske forbruket vil øke enormt, uttalte han, og hentydet til sin karakteristiske politikk med et digitalt «pengedryss» på 10.000 baht til alle thaier over 16 år.

Utbetalingene på 560 milliarder baht vil sannsynligvis bli fordelt i februar.

Srettha uttalte også i intervjuet at han håper å tiltrekke seg internasjonale investorer under diskusjoner med næringslivsledere i New York senere denne måneden når han deltar på FNs generalforsamlingsmøter.

Cannabis i Thailand
Cannabiskafeer og hasjbutikker har blitt utbredt i Thailand etter at deler av marihuanaplanten ble fjernet fra listen over narkotiske stoffer i fjor.

Myndighetenes motstridende endringer i regelverket og den pågående diskusjonen om hva som skal være tillatt, har imidlertid resultert i det som har blitt beskrevet som «ugressets ville vesten», og som kan føre til at reisende havner i hardt vær.

– Etter legaliseringen er det ingen som egentlig vet om vi har riktig informasjon, sier Kitty Chopaka, en Bangkok-basert uavhengig cannabisforkjemper.

Helsedepartementet har utgitt en ny håndbok, og så lenge turistene følger noen enkle regler.

– Det er ingenting å være redd for, sier Mendel Menachem fra High Thailand.

Så hva er tillatt og hva er ikke tillatt i Thailand?
Cannabis er lovlig for personer over 20 år som ikke er gravide eller ammer.

Hvor kan du få tak i det?
Det er lovlig å røyke cannabis i sitt eget hjem, og det er lovlig å innta mat tilsatt cannabis på en restaurant med skjenkebevilling. Marihuanarøyking på offentlige steder, som skoler, templer og kjøpesentre, kan medføre en bot på 25.000 baht og tre måneders fengselsstraff. Ifølge Chopaka bør folk være oppmerksomme på ikke å "trenge seg inn" på andres områder.

Hvor får man kjøpt marihuana?
Det finnes over 5.000 marihuana-apotek rundt om i landet som selger cannabisblomster, ferdigrullede joints, søtsaker med mindre enn 0,2 % THC, infusert mat og CBD-olje. Dispensarer er vanlige på steder som Bangkok, Chiang Mai og Pattaya.

– Men kjøpe fra anerkjente, lisensierte steder, råder Chopaka.

Kan du dyrke det?
Enkeltpersoner (kun thailandske borgere) må registrere seg hos landets Food and Drug Administration for å kunne dyrke cannabis. Det kreves også tillatelse for å bruke cannabisblomsterknopper til studier, eksport eller kommersiell bearbeiding.

Hvor mye kan du spise?
Menachem hevder at det ikke er noen grense for personlig forbruk. Departementets råd fraråder imidlertid å kjøre bil etter å ha drukket.

Hva er fortsatt ulovlig?
Turister har ikke lov til å ta med seg deler av planten eller frøene inn eller ut av landet. I tillegg krever besittelse av ekstrakter med et THC-innhold på over 0,2 % tillatelse, noe det er lite sannsynlig at tilreisende får.

Ifølge Menachem ‘håper de som bor her og bruker cannabis på en hensiktsmessig og ansvarlig måte, at våre gjester og besøkende vil respektere Thailand og menneskene rundt seg og gjøre ting på en ansvarlig måte.

Kilde: CTN-News
RSS 

Slik ser du norsk TV i Thailand