Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 903

Thailand utreder nye skatteregler for utenlandsk inntekt



Benjamin Franklin sa for 235 år siden, med henvisning til den amerikanske grunnloven, at det bare er to ting som er sikre her i verden: døden og skatt.

Skattedepartementet i Thailand undersøker nå muligheten for å endre skatteloven slik at den blir i tråd med prinsippet om verdensomspennende inntekt, skriver Bangkok Post i dag.

Den foreslåtte endringen kan innebære at personer som oppholder seg i Thailand i minst 180 dager, enten sammenhengende eller ikke, må betale skatt på inntekt opptjent i utlandet, selv om inntekten ikke tas med inn i landet.

Spørsmål: Hvilke kriterier ligger til grunn for å skattlegge utenlandsinntekt?

I henhold til skatteloven, som er den primære loven som regulerer skatteinnkrevingen, baserer departementet seg på to grunnleggende prinsipper for inntektsbeskatning:
  1. Kilderegelen: I henhold til dette prinsippet beskatter Thailand personer for inntekt som genereres innenfor landets grenser, uavhengig av om den stammer fra arbeid, aktiviteter som utføres i Thailand, arbeidsgiveraktiviteter i Thailand eller eiendom i Thailand. 
  2. Bostedsregelen: I henhold til dette prinsippet beskatter Thailand personer som oppholder seg i Thailand i 180 dager eller mer i løpet av et skatteår (januar til desember) for inntekten sin, uansett om den er opptjent innenlands eller utenlands. 
Spørsmål: Er all utenlandsk inntekt skattepliktig?

Ikke all utenlandsinntekt er skattepliktig, ettersom departementet setter betingelser ved hjelp av tre hovedkriterier. Hvis alle tre kriteriene er oppfylt, er inntekten skattepliktig:
  1. Personen må oppholde seg i Thailand i en samlet periode på minst 180 dager i løpet av et gitt skatteår. Dette innebærer at personen er skattepliktig til Thailand. Korttidsopphold er ikke definert i thailandske skatteregler. 
  2. Personen må ha inntekt fra utlandet, uavhengig av land. 
  3. Personen må ta med seg den utenlandske inntekten til Thailand. Hvis vedkommende tar med seg inntekten til Thailand i løpet av et år, må han eller hun betale inntektsskatt for det året, i henhold til paragraf 41 i skatteloven, som fastsetter at personer som er bosatt i Thailand og har inntekt fra arbeid eller virksomhet i utlandet, eller fra eiendeler i utlandet, må betale inntektsskatt når de tar den med seg inn i Thailand. 
Før 2024 kunne personer med utenlandsk inntekt redusere skattebyrden sin, ettersom de personlige skattevilkårene for slik utenlandsk inntekt spesifiserte at dersom inntekten ble tatt inn i Thailand samme år som den ble opptjent, ville den være underlagt inntektsskatt fra skatteetaten.

Hvis inntekten derimot ble tatt inn i landet etter opptjeningsåret, ville det ikke være skatteplikt. Hvis en person for eksempel hadde inntekt fra utlandet i 2020 og tok den med seg inn i Thailand i 2021, vil det ikke være skatteplikt.

Fra og med 2024 ble de nye vilkårene endret slik at inntekten er skattepliktig uansett hvilket år den tas med inn i Thailand. Skattesatsen er progressiv og varierer fra 5 % til 35 %.

Departementet har imidlertid gjort unntak for å dempe virkningen for skattebetalerne.

For utenlandsk inntekt opptjent før 1. januar 2024 gjelder fortsatt de gamle vilkårene. Det betyr at hvis inntekten tas inn i Thailand etter det året den ble opptjent, vil det ikke være skatteplikt på denne inntekten.

Spørsmål: Hvis utenlandsinntekt ikke tas med inn i landet, er det da skatteplikt?

Hvis personer beholder inntekten opptjent i utlandet utenfor Thailand, er det for øyeblikket ingen skatteplikt til de lokale myndighetene.

Den foreslåtte lovendringen følger prinsippet om global inntekt, og innebærer at personer som oppholder seg i Thailand i minst 180 dager, enten sammenhengende eller ikke, skal betale skatt på inntekt opptjent i utlandet, selv om inntekten ikke tas med inn i landet.

Departementet studerer eksempler fra andre land som har innført skatt på utenlandsinntekt, for eksempel USA, for å evaluere hvor vellykkede de har vært, og hvilke utfordringer de har støtt på.

Skattlegging av utenlandsinntekt for personer bosatt i Thailand er komplisert på grunn av skatteinnkrevingens natur.

Når inntekt opptjenes i et annet land, må den først beskattes i det landet. Hvis for eksempel en person bosatt i Thailand har inntekt i Storbritannia, har Storbritannia førsteprioritet til å kreve inn skatt på denne inntekten.

Hvis personens bostedsland følger regelen om globalinntekt, må personen likevel betale skatt til Thailand, noe som resulterer i dobbeltbeskatning, med mindre det utenlandske landet har en dobbeltbeskatningsavtale med Thailand.

Hvis inntekten for eksempel er underlagt en skattesats på 20 % i Thailand, men allerede har blitt beskattet med 15 % i utlandet, vil en dobbeltbeskatningsavtale bety at personen bare trenger å betale differansen på 5 % til Thailand.

Hvis personen derimot allerede har betalt 30 % skatt i utlandet, vil det ikke være noen ekstra skatteplikt i Thailand, ettersom skattebyrden som er betalt i utlandet, er høyere enn den som kreves i Thailand.

Privatpersoner kan ikke kreve refusjon for skatteforskjellen mellom Thailand og utlandet.

Thailand har 61 dobbeltbeskatningsavtaler med ulike land. 

Norge og Thailand har skatteavtale. Den kan du lese om her

Spørsmål: Kan inntektsdataene til personer i utlandet sjekkes for å fastsette skatt?

Thailand utstedte i fjor et kongelig dekret om utveksling av informasjon for skatteformål, i tråd med internasjonale skatteavtaler.

Landet må overholde forpliktelsene til å utveksle skatteopplysninger på forespørsel, i henhold til avtaler eller konvensjoner om unngåelse av dobbeltbeskatning og forebygging av skatteunndragelse, samt den multilaterale konvensjonen om gjensidig administrativ bistand i skattesaker.

Thailand må også overholde forpliktelsene til automatisk utveksling av finansiell kontoinformasjon i henhold til Multilateral Competent Authority Agreement on Automatic Exchange of Financial Account Information.

Som medlem av Global Forum on Transparency and Exchange of Information for Tax Purposes, som er et rammeverk for samarbeid om utveksling av skatteopplysninger i regi av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), er Thailand forpliktet til å utveksle skatteopplysninger både på forespørsel og automatisk med sine skatteavtalepartnere.

Lovene om utveksling av finansiell informasjon for skatteformål, som er gjort tilgjengelig i 113 land, har imidlertid visse begrensninger.

Informasjonen som mottas fra finansinstitusjoner og verdipapirselskaper, gjelder spesifikt investeringsrelaterte forhold, som renter og utbytte, og omfatter ikke all finansiell informasjon om den enkelte person.

Derfor vil enkelte finansielle opplysninger, som lønn, ikke bli utlevert i henhold til disse avtalene om gjensidig informasjonsutveksling.

Oversatt fra Bangkok Post
RSS