Slik ser du norsk TV i Thailand

Stacks Image 919

Setter spørsmålstegn ved Phukets stempel som ‘overturistifisert’



Thaneth Tantipiriyakij, president i Phukets turistforening, har satt spørsmålstegn ved at Phuket har blitt stemplet som «verdens mest overfylte turistdestinasjon» i britiske dagsaviser, med henvisning til en undersøkelse som er lagt ut på nettet av nettstedet ‘MoneyTransfers’.

Oppslagene i britisk presse, blant annet i Daily Express og The Mirror, utløste en rekke omskrevne artikler på en rekke nettsteder, som alle gjentok den samme rapporten. En av artiklene hadde overskriften «Phukets overturisme: Er Thailands hotspot ødelagt?», uten at artikkelen engang sjekket datakildene.

Thaneth forklarte The Phuket News om problemet med slike rapporter: at statistikken som brukes kan være misvisende på grunn av den store forskjellen mellom antallet thaier som er registrert som bosatt på øya, og det faktiske antallet mennesker som arbeider og bor på Phuket.

– Phukets offisielle innbyggertall er på rundt 400.000, men det finnes en skjult befolkning av thaier som er registrert andre steder i Thailand. Mange tar med seg familiene sine, inkludert barn og barnebarn, for å bo og studere her, sier Thaneth.

Thaneth sier at han forstår at den offisielle statistikken kan føre til at folk som ikke er kjent med Phuket eller ikke bor her, gjør feilaktige antakelser om hvor mange som faktisk bor på øya.

– Statistikken kan ses fra to perspektiver, men jeg er enig i at forskningen deres stemmer, men bare hvis den kun er basert på antall registrerte innbyggere, sier Thaneth.

– Når man ser på nettstedet MoneyTransfers, ser det ut som overturisme på grunn av den 'skjulte befolkningen' som ikke har registrert seg ... Jeg er redd for at bildet som gjenspeiles gjennom tallene kan være litt overdrevet når man bruker ordet 'overturist', fordi det gir et bilde av at uansett hvor du går i Phuket, vil du bare se internasjonale besøkende eller turister.

– Ved å bruke det ordet føles det som om det er turister overalt, men i virkeligheten, hvis du kommer til Phuket og tar bilder på Patong, Kata, Karon, Rawai eller andre strender eller populære destinasjoner som Phukets gamleby, vil du ikke føle at det er så mange mennesker at det er plagsomt, sier han.

– Men når det kommer rapporter med slike undersøkelser, gjenspeiler det ikke virkeligheten. De kom ikke ned for å se på det, sier Thaneth.

Rapporten som er lagt ut på nettet av MoneyTransfers.com, med tittelen «The Most & Least ‘Over-Touristed’ Destinations Around The World» og merket som levert av dataanalytikeren Yasmin Purnell, fastslår at antallet turister som besøker Phuket i gjennomsnitt er 118:1 høyere enn antallet lokale innbyggere.

I artikkelen står det om metoden: «Vi hentet data om internasjonale ankomster fra en studie utført av Euromonitor International, og alle befolkningsdata og tall for de mest besøkte landene fra World Population Review. Disse datasettene ble deretter brukt til å beregne det estimerte antallet turister per innbygger for hver by og hvert land.»

Rapporten ga Phuket tittelen «Verdens mest overturistede reisemål» med et forholdstall på 118,5 turister per lokal innbygger.

Pattaya kom på andreplass med et forholdstall på 98,7, mens den landlige provinsen Krabi kom på tredjeplass med et forholdstall på 72,2.

Alle de tre destinasjonene i Thailand er utsatt for det samme problemet med underrapportering av det faktiske antallet lokale innbyggere, noe som skyldes at thaiene ikke oppdaterer den offisielle adressen sin i folkeregisteret, ettersom det koster de stemmeretten i valgkretsen i hjemprovinsen.

Det høyest rangerte «overturistede» reisemålet utenfor Thailand var Muğla i Tyrkia, som kom på fjerdeplass med et forholdstall på 40,2, etterfulgt av Hurghada i Egypt med et forholdstall på 28,6.

World Population Review oppgir imidlertid ikke noe befolkningstall for Phuket, og forklarer heller ikke hvordan World Population Review har kommet frem til tallet som er brukt i rapporten. Det er heller ingen lenke til «Euromonitor International-studien» som er oppgitt som den andre kilden til artikkelen.

På grunn av metoden som er brukt, er det ikke mulig å fastslå om tallet som er brukt for antall turister inkluderer innenlandske turister - det vil si thaier som kommer fra andre provinser.

Når det gjelder internasjonale besøkende, er det bare Phukets immigrasjonskontor som kan gi statistikk over hvor mange utlendinger som faktisk befinner seg på Phuket til enhver tid. Ifølge loven må alle eiere og/eller drivere av utleide overnattingssteder rapportere alle utlendinger som oppholder seg i eiendommene deres, uavhengig av om utlendingene er turister eller ikke. Phuket Immigration har imidlertid sluttet å rapportere dette tallet offentlig.

Thaneth, som også tidligere har vært president for Phukets handelskammer, erkjenner at Phuket har alvorlige problemer med å bli en «bærekraftig destinasjon», men sier at thaier som kommer for å bo og arbeide på Phuket uten å oppdatere sin offisielle adresse til Phuket, fortsetter å hemme Phukets innsats for å utvikle infrastrukturen.

– Det påvirker ikke bare det statistiske antallet personer som er registrert som bosatt i Phuket, det gjør det også vanskelig å be om det rette budsjettet fra myndighetene, noe vi aldri får, sier Thaneth.

– Jeg ønsker å se at folk i Phuket endrer sin registrering i folkeregisteret. Jeg ønsker å se den ‘skjulte’ befolkningen, det faktiske antallet mennesker som har flyttet for å bo og arbeide i Phuket.

– Et mer nøyaktig befolkningstall for Phuket vil føre til bedre budsjettallokering. Provinsen har i dag et utviklingsbudsjett på bare 160-170 millioner baht, mindre enn andre provinser, selv om Phuket genererte mer enn 300 milliarder baht i inntekter i 2023. I år kan det komme opp i 600 milliarder baht, ettersom Phuket allerede har generert mer enn 246 milliarder baht i løpet av det første halvår i år, forklarer han.

– Men regjeringen bevilget bare så mye budsjett ... Så i stedet for å fokusere på forskning, vil jeg gjerne se at den eksisterende skjulte befolkningen flytter registreringen sin riktig for andre fordeler, for eksempel budsjetttildeling for å utvikle provinsen mer og flere tjenester som skal leveres mer omfattende.

– Dette er spesielt viktig når det gjelder sykehus og medisinsk behandling. Budsjettet som tildeles er kun for den registrerte befolkningen, men det faktiske antallet mennesker de lokale institusjonene trenger å behandle, er mye, mye høyere. Dette er et stort problem, sier Thaneth.

Øverst: Patong Beach den onsdag 14. august 2024. Foto: Patong Surf Life Saving

Kilde: The Phuket News





RSS